Annons

Sommaren lockar människor till byn

Osby Turistinformationen i gamla Briohuset har haft öppet i fyra veckor och håller sommaröppet i fyra veckor till. Många utforskar Osby och besöker turistbyrån som går en oviss framtid till mötes.
Osby • Publicerad 18 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Bernd Rikowski på turistbyrån är fullt upptagen med att visa en nyfiken turist vart i Osby det är bäst att cykla när Norra Skåne träffar honom på Lekoseum. Han står bakom desken hela sommaren och någon semester har han inte tid med.

– Det är värt det, jag får träffa så många människor, säger han.

Annons

– Dessutom får jag prata med turister på mitt modersmål, tillägger han och ler stort. Bernd Rikowski är från Tyskland och berättar att många tyskar nu går på semester och då förväntar han sig att många tar sig till Osby.

Förra året besökte ungefär 1300 personer turistbyrån och enligt Bernd berodde den något lägre siffran på den extrema värmen. Det var så torrt att det inte gick att paddla på Helgeå. Årets sommar har bjudit på både sol och regn men Bernd har gjort en lista över saker som passar när det inte är bra väder.

Bowling, bio, Ikea-museet, älgsafari i Markaryd, Lekoseum och kreativum är några av sakerna Bernd Rikowski tipsar om ifall att solen skulle lysa med sin frånvaro resten av sommaren.

Hur framtiden för turistbyrån kommer se ut är fortfarande oklart. Många ställen runt om i Skåne har fått stänga sina turistbyråer och byta till så kallade ”Info points”. Hässleholm är ett exempel på det och det är inte helt omöjligt att Osby kommun går åt samma håll.

Bernd Rikowski understryker att turistbyrån fortfarande lockar många som vill ha personlig rådgivning och enligt honom känns det som att fler och fler hittar till Osby utan att bara vara på genomresa.

– Vi är jättestolta över att ha en bemannad och personlig turistinformation, säger Bernd Rikowski som även avslöjar att en nyhet är på ingång för Osbys besökare.

Det rör sig om två nya cykelleder som håller på att planeras. Bernd gör många flygblad och kartor som finns på Lekoseum helt själv.

Så fort han blir klar med kartorna över de nya cykellederna kan människor inviga dem. Precis som förra sommaren är det fiske, cykling, vandring och paddling som är mest populärt bland människorna. Turistbyrån håller öppet på vardagar mellan 10-17.

bild 1/3
Svarta Bergen i Lönsboda är ett av alla turistmål som besökare och Osbybor kan åka till under sommaren. arkivbild
Bernd Rikowski jobbar på turistbyrån hela sommaren och berättar att många människor kommer och vill ha tips om vad man kan göra i Osby. Foto: Jacob Ruderstam
Bernd Rikowski, Turistbyrån Osby
Svarta Bergen i Lönsboda är ett av alla turistmål som besökare och Osbybor kan åka till under sommaren. arkivbild
Bernd Rikowski jobbar på turistbyrån hela sommaren och berättar att många människor kommer och vill ha tips om vad man kan göra i Osby. Foto: Jacob Ruderstam
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons