Annons

Häckningsplats förstördes

Hässleholm • Publicerad 19 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
En stenskvätta, hona, tittar ut över backsvalornas före detta boplats.
Foto: Teodor Dimblad
En stenskvätta, hona, tittar ut över backsvalornas före detta boplats. Foto: Teodor Dimblad

–Det här är na­tur­ligt­vis fruk­tans­värt. Det finns inte på kar­tan att bete sig på det här viset, säger Bengt-Arne Andersson.

Det är på en rätt öds­lig plats som back­sva­lorna har valt att spen­dera sina svenska som­mar­se­mes­trar. I en glänta bland in­du­stri­lo­kaler och stäng­sel reser sig ett an­tal grus­högar me­ter­höga.

Annons

In­till den lägsta av sand­högarna på platsen ligger en en­sam gräv­sko­pa, inget for­don syns till. Bengt-Arne Andersson be­rät­tar att i sand­banken bodde för bara någ­ra vec­kor se­dan en ko­lo­ni back­sva­lor med un­gar.

Med sina nätta näbbar och klor kan back­sva­lan inte be­ar­beta rot­fyllda och växtbevuxna slänter, utan söker sig istäl­let till stora sand­bankar att gräva sina bohålor i. Så­som na­tur­liga sand­dy­nor vid kusten el­ler grus­tag som det i Lä­re­da.

Artbeståndet har de senaste de­cen­ni­erna minskat i en rasande takt, och ny­li­gen röd­lis­tades arten i kategorien nära hotad. De få större grus­tag som nu finns kvar är es­sen­ti­ella för sva­lans fort­lev­nad i landet.

Bengt-Arne Andersson brukar ofta gå på pro­me­nader till back­sva­lornas häck­nings­plats i Lä­re­da in­du­stri­om­rå­de. Men i sön­dags fick han er­fara hur mark­ä­ga­ren, trots för­budet, schaktat i slänten där backsvalekolonien byggt bon för sig och sina un­gar.

Teo­dor Dim­blad
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons