Lämna aldrig ut koder eller personliga uppgifter över telefon. Foto: Marcus Ericsson / TT / Kod 11470

Unga ny måltavla för telefonbedrägeri

Sverige Polisen rapporterar om en kraftig ökning av telefonbedrägeri, så kallat vishing, riktade mot unga personer Tidigare har bedragarna i huvudsak vänt sig till äldre personer.
Se polisens video ovan - där kan du höra ett riktigt samtal mellan en misstänkt bedragare och en ung kvinna.

Vishing, eller voice phising, är bedrägerier där den utsatte över telefon luras att logga in på sin bank. När inloggningen gjorts kan sedan bedragaren länsa offrets bankkonton.

Bedrägeribrottet ökade markant i slutet av 2018 och då var bedragarnas målgrupp i huvudsak äldre personer. Men i samband med polisens upplysningsarbete om brottet under våren har de sedan dess minskat i omfattning.

– Polisen har arbetat intensivt för att motverka phising och många äldre vet nu att man aldrig ska lämna ut några koder över telefon, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter, i ett pressmeddelande.

Men under juni och juli har polisanmälningar om bedrägeribrottet ökat igen. Den här gången är det dock främst unga personer i åldrarna 20-24 som utsatts för brottet, skriver polisen på sina hemsida.

– Bedragarna försöker hitta nya metoder och målgrupper, och verkar nu rikta in sig på unga, säger Lotta Maurtizson.

De senaste sex veckorna har totalt 122 anmälningar inkommit från personer som är 29 år eller yngre. Totalt har bedragarna kunnat tillskansa sig 2,6 miljoner kronor från brottsoffren.

– De har många olika sätt för att försöka lura till sig pengar. Blir du uppringd av någon ska du aldrig identifiera dig via mobilt bank-id eller lämna ut några koder eller siffror du får upp på din display, säger Lotta Mauritzson.