Genom tiderna har det funnits flera olika sätt att dubba däcken. Foto: Sharon Wong

Från då till nu – däckets långa resa genom tiden

Hässleholm En tillfällig utställning på Hässleholms museum erbjuder besökare chansen att lära sig mer om däckets historia.
– Inte många vet att vi tillverkade däck här i stan under kriget, säger Richard Roth, som är tredje generationen i en däckhandlarsläkt.

Richard Roths farfar Adolf Roth var en uppfinnare, cykelhandlare och lagade punkteringar. Det var därför en självklarhet för honom att även utveckla sina färdigheter för bildäcken.
1920 startade Roth en vulkaniseringsverkstad som var verksam i Hässleholm under många år.
– De hittade rågummi i Sydamerika och blandade det med svavel för att det skulle bli hårt istället för klibbigt, förklarar Richard Roth. Vulkanisering var en process som uppfanns 1839 av Charles Goodyear.

Utställningen presenterar däckets olika förändring genom tiderna och hur Richards farfar bidrog till denna utveckling i Hässleholm.
– Det är många som inte vet att det varit däcktillverkning här. Under andra världskriget tog staten in alla däck och folk fick ansöka för att få däck. Då kom farfar på idén att tillverka däck själv, berättar Richard Roth.
Richard arbetade själv på företaget med sin pappa Herman Roth, innan han tog över verksamheten och drev det i 40 år.
– Då var det bland annat däckservice och regummering av däck, säger Richard.
Utställningen sattes upp i våras och är endast tillfällig på museet på Norra Kringelvägen. Guideturer hålls av Richard Roth en gång i månaden, både lördag och söndag klockan 11 och 13.

Dagens fråga

Har du tagit fram vinterskorna?

Loading ... Loading ...