Handla klimatsmart

Opinion Ett viktigt redskap för att samhällets alla sektorer ska bli mer klimatvänliga är upphandling.
Opinion • Publicerad 23 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett viktigt redskap för att samhällets alla sektorer ska bli mer klimatvänliga är upphandling. Här går i mångt och mycket den offentliga sektorn före, då man i sina upphandlingsunderlag kräver fossilfritt, minskade transporter och innovativa lösningar. Region Skåne är en föregångare och har kommit långt i detta arbete, men även andra större kommuner i Skåne är pådrivande för mer klimatanpassade inköp.

Att de stora offentliga organisationerna börjar bli mer duktiga på hållbar upphandling borde stimulera även det privata näringslivet att använda upphandlingsinstrumentet på ett mer hållbart och innovativt sätt. De privata företagen är inte tvungna att handla upp, de kan välja vilken leverantör de vill, men de moderna företagen ser också till andra faktorer än enbart lägsta pris. En huvudregel för alla som ska köpa upp större kvantiteter av varor eller tjänster är att begära att det ska vara fossilfritt. Det går väl inte, invänder säkert någon. Jo, det gör faktiskt det, särskilt ju fler som efterfrågar fossilfritt. Om inte produkten kan vara helt fossilfri kan till exempel transporten vara det. Upphandling är makt till förändring.

Region Skåne har en upphandlingspolicy och där tas frågor upp som gäller utöver de krav som ställs i lagar. Regionen strävar efter att bidra till en cirkulär ekonomi, där returflöden skapas. Man vill också att regionen ska gå i bräschen för upphandling som främjar innovation. Då måste man släppa rodret och inte ställa detaljkrav, utan i stället efterlysa vilken funktion som önskas för att kunna hitta nya lösningar som hittills inte funnits. Med sådana små men bestämda steg kan det offentliga, företag och organisationer bidra till att Sverige blir ännu mer klimatsmart.

Ännu mer klimatsmart är att inte alltid köpa nytt. Kanske köpa begagnade möbler, kanske uppdatera datorer, kanske hitta en helt annan teknisk lösning. Det gäller att lyfta fram positiva exempel som visar att det går utmärkt att bygga ett klimatsmart samhälle.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.