Annons

Ledde Norra Skåne under förändringens tid

avliden Förre styrelseordföranden i Norra Skåne och centerpolitikern Åke Lind har avlidit efter att nyligen fyllt 90 år.
Personligt • Publicerad 23 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Åke Linds närmaste granne var Värpatorpet i Bjärnum där Norra Skånes grundare Per Axel Persson föddes. Det var ett arv som han satte en ära i att förvalta. Foto: Patric Berg/Arkiv
Åke Linds närmaste granne var Värpatorpet i Bjärnum där Norra Skånes grundare Per Axel Persson föddes. Det var ett arv som han satte en ära i att förvalta. Foto: Patric Berg/Arkiv

Förre styrelseordföranden i Norra Skåne och centerpolitikern Åke Lind har avlidit efter att nyligen fyllt 90 år.

Inte för inte bodde Åke Lind granne med Värpatorpet, där Norra Skånes grundare Per Axel Persson en gång såg världens ljus. Det var ett arv och en tradition som han varmt vårdade.

Annons

1988 tog han steget upp som ordförande, en post som han innehade till 2004. Jämsides med dessa uppdrag var han även verksam som styrelseledamot i Kristianstads Läns Tidnings- och Tryckeriförening, som var företagets formelle ägare. Där var han ordförande från 1989 till dess att föreningen upphörde som en följd av fusionen med Skånska Dagbladet. 2004 blev han även adjungerad ledamot i Skånska Dagbladets styrelse.

• Verksamheten flyttade i mars 1991 efter 74 år ut från centrum till det nybyggda tidningshuset i kvarteret Värpatorparen vid förutvarande T4.

Det är givet att så många och stora förändringar inte kunde genomföras utan att andra uppfattningar gjorde sig gällande.

Annons

När jag senare samtalade med Åke Lind om de här uppgörelserna såg han debatterna som ett hälsotecken:

Åke Lind stannar kvar i minnet hos mig för hans vidsyn. Aldrig någon gång kan jag påminna mig att han försökte styra tidningens innehåll. Hans filosofi var att visserligen är Norra Skåne officiellt organ för centerpartiet men den är också bygdens tidning.

Den politiska inriktningen finns på ledarsidan men i övrigt ska tidningen vara som ett torg, eller som ett rikt skånsk smörgåsbord där det alltid finns något som lockar varje läsare.

Fusionen mellan Norra Skåne och Skånska Dagbladet var till stor del ett verk av Åke Lind och Skånska Dagbladets styrelseordförande Bernhard Persson. Det var två kulturer som skulle smältas samman; Norra Skåne med total dominans i sin utgivningsort, Skånska Dagbladet med begränsad upplaga i Malmö men med stora läsargrupper i skilda enklaver. Både Lind och Persson var överens om att Norra Skånes självständighet och oberoende skulle skrivas in i avtalet när affären gjordes upp.

Men oron för att Norra Skåne liksom så många andra småsyskon i tidningsbranschen får ge efter för de äldre fusionssyskonen släppte honom aldrig. Nu är både han och hans avtalsslutande partner Bernhard Persson borta .

Det kändes tryggt att ha Åke som ordförande i bolagsstyrelsen. Men en gång hade han och jag olika uppfattningar. Han hade lämnat sin ordförandepost när vi genomförde en ommöblering av tidningens innehåll. Ledarsidan flyttades från sidan 2 där den funnits sedan Värpatorparens tid till tidningens mitt.

Annons

Av alla förändringar tror jag att han såg det nya tidningshuset vars tillkomst han hade det administrativa ansvaret för, som juvelen i kronan. Det syntes att han kände högtid varje gång han beträdde de fina glaserade golven. Låg det skräp i ett hörn böjde han sig ner och plockade upp det.

Fakta:

Åke Lind föddes i Brönnestad och valde tidigt att bli lantbrukare.

Han gifte sig med Inga-Lisa 1955 och flyttade till hennes släktgård i Boa i Bjärnum.

Han lämnade kommunpolitiken och startade en karriär som fick sin tyngdpunkt 1980-1991 då han var ordförande i landstingets förvaltningsutskott, som kunde betraktas som landstingets regering. I 32 år hade han ansvarsfulla landstingsuppdrag, bland annat som ordförande i Hässleholms sjukhusstyrelse och i landstingets utbildnings- och kulturnämnd.

Därutöver hade han styrelseuppdrag i länsstyrelsen, högskolan, länstrafiken, Svensk husdjursskötsel, Föreningsbanken och Önnestads folkhögskola där han var ordförande i 17 år.

I en intervju när han lämnade sina offentliga uppdrag berättade han i denna tidning att det var dynamiken i den demokratiska processen, dialogen med politiker och väljare som drev honom att lägga ner upp till 60 timmar i veckan på politiskt arbete.

Åke Lind sörjs av barnen Anette Assarsson, Vanneberga, Håkan Lind, Strandbaden, Höganäs och Fredrik Lind som innehar fädernegården i Boa, Bjärnum samt av sju barnbarn och sex barnbarnsbarn.

Billy Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons