Annons

Stadsodlare det nya gröna i en hållbar stad

Opinion På några få år har entreprenören Lena Friblick, Xenofilia, förverkligat sin dröm kring att göra Botildenborg till ett nav för mat, mångfald och hållbarhet.
Opinion • Publicerad 23 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

På några få år har entreprenören Lena Friblick, Xenofilia, förverkligat sin dröm kring att göra Botildenborg till ett nav för mat, mångfald och hållbarhet. Botildenborg är ursprungligen en pampig mangårdsbyggnad på en bondgård i utkanten av Malmö. 2017 startade saneringen och renoveringen av byggnaden som nu fylls av verksamheter.

Nyligen startades landets första utbildningsgård för stadsodlare. Efter ett antal år med projektet Stadsbruk har verksamheten tagit flera steg framåt, där utbildningen är det senaste. Tidigare har man hjälpt stadsodlare att bli så duktiga att de kan leva på sin verksamhet. Stadsbruk har också drivit inkubatorverksamhet i flera städer, bland annat Göteborg. Stadsbruk och stadsodling kan vara starten för en ”odlingskarriär” där man så småningom vågar ta steget att flytta ut på landet och köpa en gård. En gård utanför Höör drivs nu av före detta stadsodlare.

Annons

Säkert finns det traditionella odlare som undrar vad som pågår, ska de få konkurrens från städerna? Men det är snarare ett samarbete och odlarna kan även vara ambassadörer för odling och landsbygd i vår urbana värld.

Vissa matvaror, såsom grönsaker, mår bäst av så korta transporter som möjligt. Det är rimligt att det finns närodlat i stan och det innebär också en trevligare miljö i städerna. Malmö stad har länge varit intresserad av dessa frågor och nu har Trelleborg anmält intresse att starta stadsodling. En intressant förändring väntar.

Katarina Erlingson

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons