Annons

Välkommen satsning av polisen

Opinion Tipsen om övergrepp mot barn har ökat.
Opinion • Publicerad 23 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Tipsen om övergrepp mot barn har ökat. Polisen gissar att man kommer upp i 20 000 tips i år, vilket så fall är en fördubbling från 2018.

Som vanligt är det frågan om det är brotten eller anmälningsbenägenheten som ökat. Förmodligen rör det sig om det senare. Polisen tror att det handlar om att tekniken för att hitta barnporrkonsumenter blivit bättre. I USA har internetoperatörer plikt att rapportera in barnporrsurfande till en myndighet som vidarebefordrar informationen till landet där ip-adressen finns, som till exempel Sverige.

Annons

Polisens talesperson säger dock att det för dem som arbetar med barnporr förefaller som om det också kan ha blivit fler förövare.

Polisen kommer att satsa på att försöka lösa barnpornografibrott snabbare, bland annat genom att rekrytera civil personal som till exempel kan arbeta med bemötande av brottsoffer. Redan till hösten ska de vara bättre bemannade. Det är en välkommen och relevant satsning. Det är ingen enkel fråga om moralism att jaga barnporrkonsumenter: att titta på barnporr leder dokumenterat till övergrepp, utöver det som i nästan alla fall begåtts när man producerat materialet.

Om man dessutom kombinerar det med att satsa på den krishjälp som finns att få för pedofiler, vilken verkar hjälpa för att avvärja övergrepp, så kan det gå i rätt riktning.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons