Annons

Kommunen åtgärdar farliga mikroplaster

Osby Europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, har lagt fram ett förslag om att förbjuda konstgräsplaner som innehåller farligt granulat. Osby kommun har redan börjat förbereda för ett eventuellt förbud genom att planera ett nytt system för dagvattenrening.
Osby • Publicerad 24 juli 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Granulatet som används på vissa konstrgräsplaner är miljöfarligt. Foto: Stefan sandström/arkiv
Granulatet som används på vissa konstrgräsplaner är miljöfarligt. Foto: Stefan sandström/arkiv

Enligt förslaget vill EU att konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi ska förbjudas 2022. Osby kommun har tre konstgräsplaner, en i Killeberg och två i Osby.

Kommunen har den här veckan börjat planera för att implementera ett nytt reningsverk på alla tre planerna för att förhindra att det farliga granulatet sprids ut i dagvattnet.

Annons

– Det implementeras redan i år. Vi måste förhindra att det här kommer orenat ner i vattendragen, säger Anders Edwall, enhetschef på tekniska enheten på kommunen.

– Vi vet ju ännu inte vad som händer med förslaget, men kommunen står redo för att kunna hantera det.

Det nya systemet som ska implementeras är en så kallad ”droppe” som ska sättas ner i dagvattenbrunnen och samla upp plastmaterialet.

Om förslaget från ECHA innebär att det blir ett förbud mot att använda befintliga konstgräsplaner eller mot att bygga nya konstgräsplaner återstår att se.

– Att byta till andra typer av konstgräsplaner hade kostat mycket pengar. Att planera för att gå tillbaka till naturgräs kräver också en hel del planering. Men för miljöns skull så tycker jag att det är positivt att vi försöker förhindra att granulatet hamnar i dagvattnet.

Kommunekologen Agne Andersson berättar att mikroplaster som hamnar i naturen är ett stort hot mot miljön. När mikroplasterna som finns i bland annat konstgräs hamnar i sjöar och hav drabbas plankton, fiskar och andra djur som inte kan bryta ner plasten som djuren kan få i sig.

Konstgräsplanerna i Osby invigdes för fem år sedan och kommunekologen Agne Andersson säger att kunskapen om det farliga gummigranulatet inte fanns när man lade konstgräset.

Granulatet är små korn som brukar fastna i skor och strumpor efter exempelvis fotbollsträningar.

– Det sprids mycket mer än vad man kan tänka sig, säger Anders Edwall.

I Sverige finns över 1000 konstgräsplaner och många tros vara fyllda med det farliga granulatet.

Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons