Annons

Torskfiske förbjuds i södra Östersjön

Publicerad 24 juli 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Torsken mår dåligt i Östersjön och nu blir det akut stopp för kommersiellt fiske i södra delarna av Östersjön. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Arkiv
Torsken mår dåligt i Östersjön och nu blir det akut stopp för kommersiellt fiske i södra delarna av Östersjön. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Arkiv

Det är första gången som EU-kommissionen beslutar om en nödåtgärd för en art i Östersjön. Åtgärden kommer efter att nya vetenskapliga resultat visat att beståndet är hårdare ansatt än vad man tidigare trott.

– Situationen för torsken är så allvarlig att man inte kan vänta. Det är därför kommissionen nu väljer att dra i handbromsen, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering på Havs – och vattenmyndigheten.

Annons

För svenska fiskevatten innebär det ett område längs syd- och östkusten, i princip från Falsterbo till Kalmar. Vissa undantag gäller för det småskaliga kustnära fisket. Fritidsfisket påverkas inte av beslutet.

Förbudet gäller från den 24 juli till och med den 31 december 2019.

Fakta:

Matfisken

Torsk är en av de viktigaste matfiskarna och har stor ekonomisk betydelse inom fisket. Den fiskas ofta med trål eller garn, men även andra fiskemetoder som med krok förekommer.

Den kan säljas färsk, djupfryst, eller torkad och saltad som klippfisk eller torkad stockfisk. Fiskens rom och lever kan säljas som delikatesser. Högt fisketryck under lång tid har lett till att bestånden av torsk i en del områden minskat och att de hotas av överfiske.

Internationella naturvårdsunionen (IUCN) rödlistar arten globalt som sårbar.

NSk
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons