Annons

Skogen används till värme

Osby • Publicerad 25 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

– Vi köper flis från i huvudsak tre leverantörer i närområdet och råvaran kommer från områden i huvudsak från nordöstra Skåne och kommunerna Osby, Östra Göinge och Älmhult.

Annons

Gullarpsverket köpte 2018 in 40 000 kubikmeter flis och 11 000 kubikmeter stockar, som det heter travat ovan bark, (tob).

Grenar och toppar flisas på plats i skogen. Bränsleved i form av stockar flisas vid värmeverket efter behov. Vid varje leverans tas prover som visar energiinnehållet i fliset.

2004 köptes en till panna in och 2015 var det dags för inköp av ytterligare en. Den senaste har det däremot varit stora inkörningsproblem med och den har ännu inte kommit i drift.

Med de två pannor som nu är i drift produceras cirka 50 000 MWh som distribueras via fjärrvärmeledningar under mark till bostäder i Osby tätort. Man räknar med att ett hushåll förbrukar ungefär 10 000-kilowatttimmar, kWh, per år så produktionen på Gullarpsverket räcker till uppvärmning och varmvatten till cirka 5 000 hushåll.

Med fjärrvärme värms byggnader upp med hett vatten, som pumpas ut i rör under marken. Vattnet leds till de hus som är anslutna till fjärrvärmenätet. I varje hus finne en värmeväxlare som omvandlar energin i det heta vattnet till värme och varmvatten. När vattnet svalnar pumpas det tillbaka till värmeverket för att värmas upp på nytt.

Annons

För tillfället har Gullarpsverket inga problem med att få tag på flis och stockar i närområdet så det räcker att driva de två pannorna.

bild 1/4
Fjärrvärmeverket förser 5 000 hushåll i Osby tätort med varmvatten och värme. 			     FOTO: SUSANNE GÄRE
Carl Magnus Nilsson är vd 
för Gullarpsverket i Osby. 
    FOTO: SUSANNE GÄRE
40 000 kubikmeter flis och 11 000 kubikmeter stockar köptes in till Gullarpsverket 2018. 	             FOTO: SUSANNE GÄRE
Fjärrvärmeverket invigdes 1985. FOTO: SUSANNE GÄRE
Fjärrvärmeverket förser 5 000 hushåll i Osby tätort med varmvatten och värme. 			     FOTO: SUSANNE GÄRE
Carl Magnus Nilsson är vd 
för Gullarpsverket i Osby. 
    FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons