Annons

Världs­van vin­kon­näs­sör

Personligt Minnesord efter Nils H Sternby.
Personligt • Publicerad 26 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Nils H Sternby. Foto: Pri­vat
Nils H Sternby. Foto: Pri­vat

Professor emer­i­tus Nils H Sternby har gått bort vid en ål­der av 89 år.

Nils Sternby, en gam­mal vän och men­tor all­tid strålande, med ett skim­mer av en re­näs­sans­per­son­lig­het, är inte läng­re med oss men kommer finnas i våra min­nen till slutet av våra dagar.

Annons

Un­der nära 40 år har jag, lik­som hans vän­krets, haft väl­sig­nel­sen av att vara troll­bunden och in­spi­re­rad av hans en­cy­klo­pe­diska kun­skap om drycker och gas­tro­no­mi.

Un­der någ­ra år­ti­on­den hade jag för­månen att resa med honom på fem kon­ti­nenter i strä­van ef­ter epi­ku­re­iska även­tyr.

Nils, all­tid för­tro­gen med höjd­punkter längs den valda rutten bi­drog till att bredda min upp­fatt­ning och för­stå­el­se av den gas­tro­no­miska konsten.

Som glo­be­trot­ter var han le­da­mot i den an­rika Travellers club. Sin första jor­den­runt­re­sa gjorde han i 25-årsåldern. En lux­u­ös resa som var högsta vinsten i en kun­skaps­täv­ling ar­ran­gerad av tid­ningen Kvällsposten.

Nils stod vid ro­dret för flera na­tio­nella och in­ter­na­tio­nella sam­fund eta­ble­rade för att bredda kun­skapen om gas­tro­no­mins konst­art och ve­tan­det om oeno­lo­gi. Han var känd över hela världen för sina stora och ex­tra­or­di­nära sam­lingar av kva­li­tets­viner.

Bland sam­la­re ryktades det skämt­samt om att minst en flas­ka om dagen gick bort i nå­gon av hans tre vin­käl­la­re, detta trots hans nära nog gräns­lösa ge­ne­ro­si­tet. Hans in­rikt­ning var inte sam­lan­det i sig utan att hitta de rätta till­fäl­lena att njuta av och dela hans viner till­sam­mans med li­ka­sin­nade.

Oför­glöm­liga är min­nena av kring­re­san­de vin­pro­du­center be­sö­kan­de Malmö och in­bjudna till Nils över­då­diga ban­ketter.

Som en mitt­punkt till­han­da­hölls van­ligt­vis ett vin från he­ders­gästens fö­del­se­år.

År­gångs­vinet var i regel pro­du­ce­rat på egen­domen som vinmakaren re­pre­sen­terade. Då viner på Nils till­ställ­ningar all­tid ser­verades blinda del­tog gästerna i det un­der­hål­lan­de spelet att ana­ly­sera och iden­ti­fiera de pre­sen­terade vinerna.

När vinmakaren inte kände igen sitt eget vin var alla roade och spän­ningen släppte.

Annons

I slutet av 80-talet testade Nils till­sam­mans med en grupp pion­järer i Malmö elas­ti­ci­teten i den svenska al­ko­hol­för­ord­ningen för att hitta former för hur man or­ga­ni­serar mas­siva of­fent­liga vin­prov­ningar med ju­ri­diska väl­sig­nel­ser.

Först ut i dessa år­liga åter­kom­man­de även­tyr var ett joint ven­tu­re med pro­du­cent­grupper från Bordeaux följt av vinmakarunionerna i Ka­li­for­ni­en, Au­stra­li­en och Al­sa­ce.

1976 in­rättande Nils det skan­di­na­vis­ka ka­pi­tlet av det i Stor­bri­tan­ni­en ba­serade International wine and food society. Nils var ord­fö­ran­de för hu­vud­sty­rel­sen un­der pe­ri­oden 1991 till 1997 och där­ef­ter ord­fö­ran­de Emer­i­tus 1997 till 2009.

Han till­delades Andre Simon guld­me­dalj 1998 och 2006, sil­ver 1989 och var an­sva­rig för en av säll­skapets in­ter­na­tio­nella samt lo­kala vin och mat­fes­ti­valer.

Un­der pe­ri­oden 1976 till 2007 verkade han som ord­fö­ran­de vid fö­re­ningens avde­lning i re­gi­onen Malmö-Köpenhamn.

1987 eta­ble­rade Nils svenska ka­pi­tlet av Commanderie de Bordeaux. Han var dess ord­fö­ran­de till 2005.

1990 till­delades han med­lem­skap i Jurade de Saint-Émilion vin­säll­skap. 1994 till 2006 verkade Nils som ord­fö­ran­de för Chaine des Rotisseurs Malmö baillage och var bi­dragande till ge­nom­fö­ran­det av Grand Chapitres i Malmö och Lund 1997.

Andra sam­man­slut­ningar som in­spi­rerats av Nils ener­gi och driv­kraft var Svenska grappa säll­skapet, Malmö malt whis­ky society, Mun­skänkarna, Malmö port wine society, Wiens 100 club, Skånska gas­tro­no­miska aka­de­mins vänner och SAS Wine club.

Ulf Buxrud vän och tack­sam föl­je­sla­ga­re
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons