Världsvan vinkonnässör
Professor emeritus Nils H Sternby har gått bort vid en ålder av 89 år.
Nils Sternby, en gammal vän och mentor alltid strålande, med ett skimmer av en renässanspersonlighet, är inte längre med oss men kommer finnas i våra minnen till slutet av våra dagar.
Under nära 40 år har jag, liksom hans vänkrets, haft välsignelsen av att vara trollbunden och inspirerad av hans encyklopediska kunskap om drycker och gastronomi.
Under några årtionden hade jag förmånen att resa med honom på fem kontinenter i strävan efter epikureiska äventyr.
Nils, alltid förtrogen med höjdpunkter längs den valda rutten bidrog till att bredda min uppfattning och förståelse av den gastronomiska konsten.
Som globetrotter var han ledamot i den anrika Travellers club. Sin första jordenruntresa gjorde han i 25-årsåldern. En luxuös resa som var högsta vinsten i en kunskapstävling arrangerad av tidningen Kvällsposten.
Nils stod vid rodret för flera nationella och internationella samfund etablerade för att bredda kunskapen om gastronomins konstart och vetandet om oenologi. Han var känd över hela världen för sina stora och extraordinära samlingar av kvalitetsviner.
Bland samlare ryktades det skämtsamt om att minst en flaska om dagen gick bort i någon av hans tre vinkällare, detta trots hans nära nog gränslösa generositet. Hans inriktning var inte samlandet i sig utan att hitta de rätta tillfällena att njuta av och dela hans viner tillsammans med likasinnade.
Oförglömliga är minnena av kringresande vinproducenter besökande Malmö och inbjudna till Nils överdådiga banketter.
Som en mittpunkt tillhandahölls vanligtvis ett vin från hedersgästens födelseår.
Årgångsvinet var i regel producerat på egendomen som vinmakaren representerade. Då viner på Nils tillställningar alltid serverades blinda deltog gästerna i det underhållande spelet att analysera och identifiera de presenterade vinerna.
När vinmakaren inte kände igen sitt eget vin var alla roade och spänningen släppte.
I slutet av 80-talet testade Nils tillsammans med en grupp pionjärer i Malmö elasticiteten i den svenska alkoholförordningen för att hitta former för hur man organiserar massiva offentliga vinprovningar med juridiska välsignelser.
Först ut i dessa årliga återkommande äventyr var ett joint venture med producentgrupper från Bordeaux följt av vinmakarunionerna i Kalifornien, Australien och Alsace.
1976 inrättande Nils det skandinaviska kapitlet av det i Storbritannien baserade International wine and food society. Nils var ordförande för huvudstyrelsen under perioden 1991 till 1997 och därefter ordförande Emeritus 1997 till 2009.
Han tilldelades Andre Simon guldmedalj 1998 och 2006, silver 1989 och var ansvarig för en av sällskapets internationella samt lokala vin och matfestivaler.
Under perioden 1976 till 2007 verkade han som ordförande vid föreningens avdelning i regionen Malmö-Köpenhamn.
1987 etablerade Nils svenska kapitlet av Commanderie de Bordeaux. Han var dess ordförande till 2005.
1990 tilldelades han medlemskap i Jurade de Saint-Émilion vinsällskap. 1994 till 2006 verkade Nils som ordförande för Chaine des Rotisseurs Malmö baillage och var bidragande till genomförandet av Grand Chapitres i Malmö och Lund 1997.
Andra sammanslutningar som inspirerats av Nils energi och drivkraft var Svenska grappa sällskapet, Malmö malt whisky society, Munskänkarna, Malmö port wine society, Wiens 100 club, Skånska gastronomiska akademins vänner och SAS Wine club.