Annons

Har hjälpt Osby växa i snart 45 år

Osby • Publicerad 27 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

De rödfärgade husen vid Idrottsgatan och lägenhetslängan vid Berghmansgatan är två ställen i Osby där det i år har flyttat in människor i nybyggda lägenheter.

Det är arkitekten Hans-Gösta Hansson från Osby som har ritat lägenheterna. När Norra Skåne träffar honom vid de nya lägenheterna vid Berghmansgatan bakom Coop berättar han att han har ritat många byggnader runt om i Osby. Han pekar på det nyrenoverade tegelhuset vid Västra Storgatan och säger att även där har nya lägenheter byggts.

Annons

– Det är jättebra för Osby att det byggs nya lägenheter. Många äldre väljer ju att flytta från sina hem och bosätta sig centralt, vilket i sin tur gör att det blir hus lediga för barnfamiljer, förklarar Hans-Gösta Hansson.

Totalt har Hans-Gösta Hansson varit med och ritat 31 nya lägenheter som har blivit färdiga i år. Hans-Gösta är född och uppvuxen i Osby och pluggade som arkitekt i Lund. Sedan 1975 har han arbetat som arkitekt och han brukar säga att han jobbar med ungefär 50 projekt om året.

Hans-Gösta Hansson berättar att många olika företag har varit med och utfört själva bygget av de nya lägenheterna runt om i Osby.

– De investerar inte i Osby för att tjäna pengar, då hade de lika gärna kunnat bygga i Malmö som ger mer pengar. De bryr sig om miljön här i Osby, säger Hans-Gösta Hansson.

Projekten med att bygga nya lägenheter i Osby tar många år och arkitekten berättar att det både till hösten och till våren kommer stå fler lägenheter färdiga att flytta in i.

– Arbetet med att bygga nytt pågår ju hela tiden, säger han.

Osby är en lämplig plats att bo på, menar Hans-Gösta Hansson.

– Vi vill att det ska vara en inflyttningsort med tryggare boende och en bra livsmiljö.

När Hans-Gösta Hansson blickar några år in i framtiden har han några projekt som han vill arbeta med. Vid området Röret är tanken att det till våren ska kunna flytta in människor i parhus som ska byggas.

Många av de projekt som Hans-Gösta Hansson arbetar med är att rita och planera i byggnader som redan är byggda. Han tycker att det är viktigt att inte försöka förändra för mycket.

Annons

– Min filosofi är att försöka behålla idén bakom husen. Man ska akta sig för att fördärva, säger han.

Hur länge Hans-Gösta Hansson kommer att fortsätta att arbeta med projekt i Osby vet han inte själv.

– Varje år säger jag att det här året blir mitt sista, men så blir det aldrig.

Vad är det bästa med att vara arkitekt?

– Jag tycker att det är givande att kunna bidra på mitt sätt, att lämna något bestående efter sig, säger Hans-Gösta Hansson.

bild 1/4
De nio nybyggda lägenheterna vid Brunnströms väg har ritats av Hans-Gösta Hansson. Foto: Sofia Åström
Hans-Gösta Hansson framför ett av husen som han varit med och planerat för renovering.
Hans-Gösta Hansson ritar även industrilokaler. Han berättar för Norra Skåne att han brukar arbeta med 50 projekt om året. Många av dem är i Osby, ungefär 50 procent enligt honom själv. Han har även varit med och ritat byggnader i bland annat Vittsjö, Åhus och Hässleholm. Just nu arbetar han med ett projekt med Lekolar som bygger nya lokaler.
Foto: Sofia Åström
Enligt Hans-Gösta Hansson är det många äldre som väljer att flytta mer centralt. Lägenheterna vid Berghmansgatan bakom Coop är inflyttade i år. Foto: Sofia Åström
De nio nybyggda lägenheterna vid Brunnströms väg har ritats av Hans-Gösta Hansson. Foto: Sofia Åström
Hans-Gösta Hansson framför ett av husen som han varit med och planerat för renovering.
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons