Ingen kortare arbetsdag

Opinion Sex timmars arbetsdag verkar ha försvunnit från den politiska diskussionen. Det är knappt ens Vänsterpartiet längre talar om förslaget. Det är på sätt och vis synd: förslag på hur vi ska kunna förbättra samhället i framtiden är alltid välkomna och intressanta.
Opinion • Publicerad 27 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Daniel Bernmar med Jonas Sjöstedt
Daniel Bernmar med Jonas Sjöstedt

Sex timmars arbetsdag verkar ha försvunnit från den politiska diskussionen. Det är knappt ens Vänsterpartiet längre talar om förslaget. Det är på sätt och vis synd: förslag på hur vi ska kunna förbättra samhället i framtiden är alltid välkomna och intressanta.

Daniel Bernmar, vänsterpartistiskt oppositionsråd i Göteborgs kommun, säger till Göteborgs-Posten att det delvis kan bero på att det finns så många borgerliga styren valet och de vill sällan ha kortare arbetstid: Anders Borgs arbetslinje styr fortfarande det borgerliga tankegodset.

Bernmar låg bakom ett försök med sex timmars arbetstid under sin i Göteborgs ledning. Det fick positiv respons av anställda och sjukfrånvaron minskade.

Den ekonomiska belastningen blev dock skrev: staden fick ta de ökade kostnadena för att anställa personal för att täcka upp, medan staten sparade pengar på att arbetslösa kom ut på arbetsmarknaden och inte längre behövde försörjningsstöd.

Bara på ett ställe i Göteborg fortsatte man med kortare arbetsdagar och frågan är inte längre dela av den svenska politiska debatten.

Bernmar har säkert rätt i att kostnaden formodligen var den viktigaste faktorn: vem vill betala mer för färre arbetstimmar? Kommunal ekonomi är dessutom så gott som alltid ekonomiskt ansträngd.

Bernmar tror dock det blir aktuellt igen, eftersom kommande generationer har högre krav på balans mellan fritid och jobb.

Det finns också en annan aspekt: om så mycket automatiseras i framtiden som folk omväxlande hoppas på och fruktar som kommer förmodligen inte åtta arbetstimmar från anställda att behövas från anställda. De flesta arbetsuppgifter är onödiga om en artificiell intelligens kan göra samma sak snabbare och billigare. Men låt oss hellre diskutera fyra dagars arbetsvecka: en långhelg varje vecka är nog något som många anställda drömmer om.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.