Vackraste byggnaden i Skåne ska koras

HÄSSLEHOLM Stadshotellet i Hässleholm och Tyringe kurhotell finns med bland tävlingsbidragen.
Hässleholm • Publicerad 29 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Fint och fult brukar stå i centrum i Arkitektsupprorets tävlingar, och medan Hässleholm i höstas tog hem den föga smickrande tredjeplatsen i omröstningen om landets fulaste stad, så är det denna gång skönhet som ska prisas.

Hässleholms kommun har än så länge tre byggnader med i tävlingen: Tyringe sanatorium (dagens Kurhotellet), T4-området samt Stadshotellet i Hässleholm.

Hässleholms kaserner för skånska Trängregementet (T4) uppfördes 1907, efter ett strikt mönster med rektangulär kaserngård omgiven av kaserner. I dag är de till stor del omvandlade till bostäder. Arkitekten bakom dem var Erik Josephsen.

I deltävlingen har Ystad flest nominerade byggnader – men Kristianstad ligger i topp med sitt Hotel Christian IV. Kristianstads teater ligger i skrivande stund på tredje plats och Absoluts destilleri i Åhus på en femteplats.

bild 1/4
Hotel Christian IV i Kristianstad leder just nu tävlingen i Skånes mindre städer. Foto: FIRST HOTEL
... liksom Statt i Hässleholm.Foto: Kristina Höjendal
T4 i Hässleholm är också med, här kasern von Heideman...
Kurhotellet i Tyringe.	Foto: Arkiv
Hotel Christian IV i Kristianstad leder just nu tävlingen i Skånes mindre städer. Foto: FIRST HOTEL
... liksom Statt i Hässleholm.Foto: Kristina Höjendal
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.