Van Huynhs kvarlevor återfanns på Ivö för drygt två år sedan. För kort tid sedan kunde han identifieras, och under tisdagen gick polisen ut och efterlyste tips rörande ärendet som rubriceras som mord. Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv och Polisen

Död man återfunnen på Ivö försvann 2015

IVÖ Det skelett som en svampplockare upptäckte på Ivö 2017 har nu identifierats tillhöra Van Huynh från Malmö.
Nu hoppas polisen på tips från allmänheten.

Van Huynh, född 1960, var en svensk medborgare med vietnamesiskt ursprung. Han pratade svenska med brytning, samt vietnamesiska och thailändska, och hans sista kända bostadsadress var som inneboende på Bokhagegatan i Malmö.
Den nu identifierade mannen uppehöll sig ofta kring Möllevångstorget och syntes sista gången i livet i mitten av augusti 2015. Drygt en månad senare anmäldes han försvunnen.
– Vi utreder det som ett mord. Van Huynh hade ingen känd koppling till Ivö eller trakten här uppe som kan förklara varför han var här. Det tillsammans med andra omständigheter gör att det utreds som mord, säger Peter Hansson på grova brott i Kristianstad.

Hur länge tror ni att han legat där innan han hittades?
– Det var skelettdelar som påträffades 2017 och vår bedömning är att kroppen legat där en längre tid. Kanske så långt tillbaka som till tidpunkten för försvinnandet, säger Peter Hansson.
– Skelettdelarna hittades relativt samlat. Sedan får man räkna med att djur har dragit omkring på grejer, fortsätter Hansson.

När en svampplockare hittade kvarlevorna av en människa på Ivö i Kristianstads kommun två år senare, den 9 juli 2017, väcktes förhoppningar om att skelettet tillhörde den sedan då 18 år försvunne Lelle Hildebrand, turnéledare för rockbandet Hammerfall.
En lista på 100 namn kokades snabbt ner till 20, där Hildebrands var ett. Men efter en dryg månad hade alla 20 betats av utan någon träff.
– Med tanke på plats och trakt så gick tankarna till Hildebrand. Men vi fick fram dna från anträffade kroppsdelar, och det stämde inte mot någon på den lista vi hade att jobba med, säger Hansson.
Van Huynh var visserligen anmäld försvunnen, men han låg inte aktualiserad i efterlysningsregistret vid tiden för fyndet.
– Av vilken anledning vet jag inte, men han hamnade inte med på listan när skelettdelarna anträffades, säger Hansson.

Att man nu nådde fram till rätt person berodde på en lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet. Ändringen möjliggjorde så kallad familjesökning av dna. Och då gick det fort.
Peter Hansson bläddrar i sina papper och granskar datumen.
– Efter en familjesökning hamnade Van Huynh i urvalet. Från urvalet till jämförelsen med hans tandkort var gjord och han slutligen var identifierad tog det mindre än en månad, säger han.
Slutlig identifiering gjordes för några dagar sedan. Därefter har anhöriga kontaktats, och dessa har gett polisen tillstånd att gå ut med bild på Van Huynh.
– Nu har vi ett stort arbete framför oss med utgångspunkt att kartlägga Van Huynhs bekantskapskrets och tiden före försvinnandet. Det är ett omfattande arbete.

För närvarande är det tre personer på enheten för grova brott som arbetar med ärendet, plus annan kringkompetens som är inkopplad på ärendet.
– Men som det är nu är vi i väldigt hög grad beroende av uppgifter från allmänheten och personer i hans bekantskapskrets, säger Hansson.
Sedan väntar ett stort pussel för utredarna.
– Om man tror sig veta något ska man höra av sig. Det är bättre att vi får samma information en gång för mycket än inte alls, så får vi sedan se hur pusselbiten passar in, säger Hansson.
Tips lämnas till polisen på 114 14.
– Medarbetarna där är medvetna om att vi har gått ut med detta i media nu, så de har lite bakgrund i ärendet om någon har tips, säger Hansson.