Annons

Gamla bekanta i nya böcker

Kultur och Nöje Välbekanta vänner i bokvärlden handlar det om i veckans Ung kultur-spalt.
Publicerad 30 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Lycka är när det kommer en ny del av en bokserie som man följer. För den inte så vane nybörjarläsaren känns det tryggt att känna till persongalleriet och kasta sig in i en ny handling utan att tveka över personernas egenskaper och erfarenheter. De blir som gamla kompisar som man stöter på igen.

Om klass 1a av Helena Bross och Christel Rönn finns det nu över tjugo lättlästa böcker och den nya heter Blir det kalas? (Bonnier Carlsen). Frank är lite ledsen, han går och bär på en hemlighet, hans föräldrar ska skiljas, strax före Franks födelsedag. Men allt löser sig på ett bra sätt och det visar sig snabbt att flera kamrater har liknande erfarenheter och visst blir det ett kalas.

Annons

Det finns även en pysselbok med klass 1a. Bokstavsskoj, Bonnier Carlsen, en lätt att öva-bok i samma format och layout som lätt att läsa-böckerna. Bokstavspyssel, rita självporträtt, fyll i bokstäver och annat lagom svårt pyssel för en regnig dag eller på en tåg- eller bilresa.

Tack för allt (Rabén & Sjögren) av Christina Wahldén handlar om en annan kär bekant, Hawa som startade en detektivbyrå i Falafel-flickorna. Den boken belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa barn- och ungdomsdeckare. Hawa som bor i förorten drömmer om att bli polis, hon blir vittne till en skottlossning och hon är knarklangare på spåren. Kompisen Sana är redaktör för skoltidningen och vill skriva om att det finns foto på dem som sköt. Men blir inte det farligt för Hawa och Sana?

Nu tycker även de vuxna att det är dags att reagera, ”Mammor mot våld” startas. Hawa har som vanligt stort stöd av sin vän bibliotekarien och lär nu också känna en polishund och specificerar sin polisdröm, hon ska bli hundförare. Dagsaktuell och spännande för lite äldre i bokslukaråldern, förortsproblematik, kriminalitet, hederskultur men också sammanhållning och glädje.

Dagarnas karta (Rabén & Sjögren) är den fjärde boken om Miss Peregrines besynnerliga barn, Ransom Riggs. För er som inte varit där säger jag välkommen till en helt ny värld av tidsloopar, barn med speciella förmågor och skurkar. Bokens berättare Jacob är tillbaka i sitt hem i Florida, med sig har han hela gänget från barnhemmet i Wales. Föräldrarna ligger nersövda i garaget och barnhemsbarnen har sina kläder från 1800-talet och Jacob är kär i sin farfars flickvän, allt är möjligt i tidslooparna värld. Femhundra sidor spännande äventyr för läsvana tonåringar. De mycket udda vintagefotografierna som även denna volym försetts med ger en speciell atmosfär. Men – läs böckerna i ordning!

Om man gillar böcker om gudar, halvgudar, hjältar och antihjältar har man säkert stiftat bekantskap med halvguden Percy Jackson av Rick Riordan.

bild 1/3
Eldens hemlighet
Tack för allt
Dagarnas karta
Eldens hemlighet
Tack för allt
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons