Annons

Sångerskan Inger Berggren död

Personligt Hon blev 85 år gammal.
Personligt • Publicerad 30 juli 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Sångerskan Inger Berggren har avlidit, 85 år gammal, meddelar TT.

Inger Berggren var ett stort namn i svensk schlagervärd på 1960-talet. Hon hade stora listframgångar, till exempel med låten Sol och vår, som vann den svenska melodifestivalen 1962.

Annons

När den framgången kom hade hon redan en gedigen erfarenhet från scenerna. Hon började sjunga med Thore Swaneruds orkester och sjöng senare med Thore Ehrlings, Simon Brehms och Göte Wilhelmssons orkestrar.

1956 gick Inger Berggren ut Kungliga musikhögskolan i Stockholm och fick titeln musikdirektör.

Inger Berggren skivdebuterade 1952 med melodin Nära. Hon hade alltså flera stora hits. Sol och vår blev den som mest etsade sig fast i lyssnarnas minnen, men där fanns också Elisabeth serenade, som låg på Svensktoppen i 33 veckor.

Twist till menuett låg också högst upp på Svensktoppen och 1967 deltog hon i Melodifestivalen som kompositör, till Towa Carsons Vem frågar vinden.

På 1970-talet arbetade Inger Berggren som musiklärare i Täby kommun, men slutade för den skull inte sjunga in skivor. Hon var också anlitad som kapellmästare på Stadsteatern i Stockholm.

Inger Berggren medverkade även i några filmer: Anderssonskans Kalle i busform (1973), tv-serien Spanarna (1983) och Sömnen (1984).

Hon har två döttrar; en av dem är skådespelerskan Gunilla Röör.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons