Stämningsfull slåtterdag på Sporrakulla

Sporrakulla I lördags var många av medlemmarna i Glimåkra hembygdsförening var på plats på gården Sporrakulla för att slå med lie.
Östra Göinge • Publicerad 30 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Sven Jensén, ordförande i Skånes hembygdsförbund var en av personerna som slog med lie i värmen under lördagen.

Hembygdsförbundet ligger bakom initiativet ”Ängaliv” som har hållit igång sedan drygt fem år tillbaka. Sven Jensén säger att det är viktigt att värna om ängarna och den biologiska mångfalden.

”Ängaliv” samarbetar även med Länsstyrelsen och Sven Jensén understryker vikten av den stöttningen.

Efter förra sommarens hetta har det i år varit bra växtlighet, menar Inge Olofsson från Glimåkra hembygdsförening. Han har varit med och höstat på Sporrakulla i många år.

– Vi vill ju försöka hålla ängarna öppna, säger han.

Sven Jensén säger att projektet ”Ängaliv” inte bara handlar om slåtter och att hösta.

– Vi vill rädda och återskapa ängar, säger han.

”Ängaliv” har varit på olika ställen i kommunen och valde på lördagen att arrangera slåtterdag vid Sporrakulla gård utanför Glimåkra.

Inge Olofsson förklarar att efter att man har slått med lie är det viktigt att låta höet ligga kvar på marken för att fröna ska lossna och bidra till att det kan växa nytt.

Som en stämningshöjare gick Christer Gustavsson runt på gården och spelade på sin nyckelharpa som han snickrat ihop på egen hand.

Sven Jensén berättar att musik i samband med slåtter är en gammal tradition.

Förr i tiden stod de som inte hade möjlighet att hjälpa till att slå med lie istället för underhållningen genom att till exempel att dra vitsar eller spela musik.

bild 1/3
Inge Olofsson från Glimåkra hembygdsförening säger att växtligheten har varit väldigt bra i år tack vare förra årets värme. fOTO: JACOB RUDERSTAM
Sven Jensén är ordförande i Skånes hembygdsförbund.
Christer Gustavsson bidrog med stämningsfull musik när ängarna vid Sporrakulla höstades under lördagen. Foto: Jacob Ruderstam
Inge Olofsson från Glimåkra hembygdsförening säger att växtligheten har varit väldigt bra i år tack vare förra årets värme. fOTO: JACOB RUDERSTAM
Sven Jensén är ordförande i Skånes hembygdsförbund.
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.