Tidig Overshoot Day

Opinion Redan den 29 juli äger årets Overshoot Day rum.
Opinion • Publicerad 30 juli 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Vi behöver kyla jorden och minska fotavtrycket. Foto: TT
Vi behöver kyla jorden och minska fotavtrycket. Foto: TT

Redan den 29 juli äger årets Overshoot Day rum. Det är ett globalt snitt av vilken dag som vi överskrider jordens resurser. I överförd mening är det som att göra slut på alla sina pengar och resten av året leva på sms-lån, alltså definitivt inte hållbart. För varje år infaller Over-shoot Day tidigare och tidigare. Det borde göra mänskligheten mer nervös än vad vi uppenbarligen blir. Särskilt vi som bor i Sverige och övriga rika länder. Om alla levde som i Sverige skulle gränsen gått redan i början av april.

Global Footprint Network, en oberoende tankesmedja, har gjort analysen och samarbetar med Värlsnaturfonden, WWF. På sjuttiotalet anlände inte Overshoot Day förrän i december, sen har den tidigarelagts år för år. Vi levde inte så mycket sämre på 70-talet så vi borde klara att backa bandet till den levnadsstandard vi hade då, men det kräver förstås att människor förstår allvaret.

Har man en hög levnadsstandard slösar man också med resurser, där finns ett tråkigt samband. Men det borde gå att uppnå både en hyfsad standard och att samtidigt spara på jordens resurser.

Det pratas mycket om hållbarhet och cirkulär ekonomi, och mycket görs i sanningens namn också. Men vi behöver öka tempot och fler länder måste börja tänka i de här banorna.

Att göra Sverige till en ”permanent världsutställning” för ett fossilfritt Sverige, som samordnaren Svante Axelsson vill, är ett utmärkt mål för arbetet. Det kan gälla på fler områden än fossilfritt, det kan handla om hållbara och cirkulära lösningar på alla områden.

Overshoot Day kan i bästa fall fungera som en väckarklocka och få beslutsfattare i alla samhällssektorer att dra igång handlingsplaner. Tappade sugar har vi inget behov av om jorden ska fortsätta vara den underbara planet som vi måste vara rädda om. Därför är det positiva och inspirerande förslag och åtgärder som behövs för att fler ska kavla upp ärmarna (på secondhandskjortan) och hugga i för en hållbar värld.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.