Empati och mobilkameror

Opinion Vid en brand i Vismarlöv ställde sig frömlingar i vägen för räddningstjänsten för att kunna filma.
Opinion • Publicerad 31 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Vid en brand i Vismarlöv utanför Svedala ska nyfikna ha ställt sig i vägen för räddningsfordon och kanske försenat deras arbete.

Det är inte första och tyvärr inte heller sista gången folk beter sig på det sättet.

Malin Arvidsson, som passade djuren på sin systers gård som brann, säger till Kvällsposten att folk körde in på privat egendom för att få bra bilder och att brandbilarna hördes tuta för ta sig fram. Polisen fick till sist komma och spärra av området, efter att grannar fått improvisera avspärrningar mot nyfikna främlingar.

Arvidsson berättar att ingen av ”gästerna” erbjöd sig att hjälpa till med det hårda arbetet att rädda djur och annat från branden.

Kanske kan man inte förvänta sig att främlingar hjälper till, även om det vore en god idé om man ändå tar sig rätten att hänga i närheten av en olycksplats. Men man kan absolut förvänta sig att främlingar inte ska göra situationen värre genom att gå i vägen.

Det finns situationer där det kan kännas relevant att filma, som till exempel om någon utsätts för ett brott och man vill se till att det finns bevismaterial.

Men i de flesta fall är det bara krasst och hänsynslöst. Om man inte känner personen och inte jobbar med tv-nyheter kan man låta bli.

När det dessutom urartar i att man ställer sig i vägen för räddningstjänst för att få en fin vinkel har man drabbats av det lustiga fenomenet där empatin med andra försvinner bakom mobilkameran.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.