Annons

Bygdens historia kartläggs

Hässleholm • Publicerad 1 augusti 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Molnen ligger tunga över gården i Lilla Tockarp. Mellan det lilla röda trähuset och ladan går ett par frivilliga från hembygdsföreningen för att förbereda klassisk, svensk fika åt dagens besökare.

Hembygdsgården i Lilla Tockarp är belägen i skogarna utanför Västra Torup. Under måndagen gästades den av 25 tyska studenter från Humboldts universitet i Berlin och Goethe-universitetet i Frankfurt am Main.

Annons

– Egentligen hamnade vi här eftersom min fru kommer från Västra Torup, säger Tobias Kümmerle, en av två professorer som leder den fältbaserade kursen.

Frön till Sverigebesöket såddes för knappt två år sedan, då Tobias Kümmerle pratade Arne Elowson som bor intill familjens sommarhus.

– Vi har fått personlig kontakt och jag frågade om det gick att göra ett studiebesök här någon gång, berättar Tobias Kümmerle.

För Arne Elowson, som startade Lilla Tockarps hembygdsförening, var förslaget välkommet.

– Vi tycker det är otroligt roligt att få visa upp gården och det vi jobbat med genom åren, säger han och får medhåll av Gert Lindquist, föreningens kassör.

– Ja, vi hade kunnat berätta i flera timmar, säger han och spricker upp i ett stort leende.

Det är alltså ämnet naturgeografi som står på schemat för de 25 studenterna, som nu är på en två veckor lång exkursion i södra Sverige. Kursen är väldigt eftertraktad, såväl i Frankfurt som i Berlin.

– Ungefär varannan student blir antagen, säger Tobias Kümmerle.

Under besöket undersöker de hur ett specifikt område eller land har förändrats över tid.

– Tidigare har vi haft liknande kurser i Vietnam och Argentina.

Annons

I söndags anlände studenterna och de två ledarna till Sverige. Fältstudien inleddes med en vandring på Kullaberg. Därefter följde så ett dagslångt besök på hembygdsgården i Lilla Tockarp.

– Studenterna har fått tillgång till kartor, daterade så långt tillbaka som 1820, säger Arne Elowson.

– Nu är de i skogen för att se vad som förändrats på de olika kartorna och vad det kan bero på, tillägger Tobias Kümmerle.

Med på plats under studiebesöket finns också Sven Jensén, ordförande i Skånes hembygdsförbund, för att informera studenterna om vikten av att bevara våra ängar.

– Ängarna försvinner. De växer igen eller behövs som jordbruksmark. Ängarna är viktiga för att bevara arter och det vill jag gärna informera om, säger Sven Jensén.

Studenterna har visat stort intresse för miljön och historien i bygden.

– Det har varit intressant att börja med en spektakulär vandring på Kullaberg, för att sedan träffa människor som berättar om sin hembygdshistoria, säger Tobias Kümmerle.

Även Arne Elowson och Gert Lundquist är nöjda med studenternas besök, och hoppas att de får tillfälle att komma tillbaka.

– Vi har valt att inte berätta allt om platsen, för då blir de nyfikna och vill komma hit igen, skrattar Arne Elowson.

– Ja, vad ska vi säga... Fortsättning följer kanske, avslutar Gert Lindquist.

bild 1/5
Fika stod på schemat efter en dag i naturen.
Arne Elowson och Gert Lindquist i hembygdsgården i Lilla Tockarp.Foto: Sofia Åström
Tobias Kümmerle är professor i naturgeograf vid Humboldts universitet i Berlin.Foto: Sofia Åström
Det blev en lång dag i naturen för de tyska studenterna.
Studenterna har fått göra förberedande arbete i Berlin och Frankfurt innan de kom till Sverige. Här dokumenteras den klassiska svenska fikan.
Fika stod på schemat efter en dag i naturen.
Arne Elowson och Gert Lindquist i hembygdsgården i Lilla Tockarp.Foto: Sofia Åström
Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons