Annons

Star Wars-sport på väg mot OS

Malmö • Publicerad 1 augusti 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Vi träffar några av LudoSportutövarna i Stenkulaskolan i Malmö. Där i en liten gymnastiksal lär tre ledare ut fäktandet till ett gäng killar i tioårsåldern. De är på prova på-dag. Henrik Ekman som dragit igång verksamheten i Malmö, sliter sig från undervisandet för att berätta om sporten.

Annons

För det som började som en kul grej visade sig locka folk. Sporten spred sig snabbt, först i Italien, vidare till England, Spanien, Frankrike, Belgien, Sverige, USA och Canada. Ryssland och Nya Zeeland har också hängt med på LudoSporttåget. Förklaringen är enligt Henrik enkel.

– Men alla kan göra det, säger Henrik. En hel familj kan utöva det tillsammans. Vi har inga ålderskategorier eller könsindelning. Alla fäktar mot varandra, även i tävlingar.

Än så länge finns det bara tre LudoSportskolor i Sverige, med cirka hundra utövare. Men Henrik ser en stor potential, att sporten kan locka barn och ungdomar eftersom den är så pass spektakulär.

Annons

Efter lektionen får vi en riktig uppvisning av de tre ledarna. Förutom Henrik är det George Johansson och Joacim Hedin som är kombattanter. Kampen försiggår i en rund ring. Det är träff som gäller eller om man tvingar ut den andra ur ringen. Precis som i andra kampsporter finns det olika nivåer. I LudoSport finns nio ”stilar”. Henrik ska iväg till Italien i sommar för att få stil fyra.

bild 1/9
I LudoSport tränar och tävlar man med lysande svärd som låter när man rör dem. Foto: Jörgen Johansson
Ett gäng killar går en prova-påkurs. Foto: Jörgen Johansson
Det krävs koncentration och koordination i Ludosport. Foto: Jörgen Johansson
Träningen lider mot sitt slut och äntligen får killarna sätta på ljus och ljud. Foto: Jörgen Johansson
I LudoSport tränar och tävlar man med lysande svärd som låter när man rör dem. Foto: Jörgen Johansson
Sophie Lossing
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons