Satsning på feministisk handelspolitik

Regeringen med handelsminister Ann Linde i spetsen presenterade på torsdagen en feministisk handelspolitik. Det kommer tyvärr att föranleda en del raljanta kommentarer från högerhåll, men förslagen är en bra start.
Ann Linde lyfte fram att det faktiskt skiljer i tullar på en sidenblus och en skjorta i samma material är nog något som få känner till. Samma sak med standard för säkerhet i bilar, där löper kvinnor 47 procent större risk att skadas än män, därför att standarden är anpassad för män.
Handelsavtalen ska vara jämställda, standarder likaså. Ett annat förslag är att förenkla för tjänstehandel, eftersom en stor andel kvinnor driver företag inom denna sektor. Där hoppas jag att det även gäller vårdsektorn, men tillåter mig att tvivla på just det med tanke på socialdemokraternas motvilja mot det de kallar vinst i välfärden.
Man vill också ha fler kvinnor som handelssekreterare, idag är de knappt en tredjedel. I det handelsrelaterade samarbetet med utvecklingsländerna kommer Sverige ta upp att kvinnor ska ha en ökad möjlighet att klara sig själva ekonomiskt, liksom bättre arbetsvillkor inte minst inom textilsektorn.
Det är bra att regeringen försöker driva en så bra feministisk politik som möjligt och att det faktiskt kommer konkreta förslag som nu. Det är emellertid lätt att ta fram ideologiska skygglappar i känsliga frågor så låt oss hoppas att samarbetet med C och L förhindrar det.
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Har du varit på auktion?

Loading ... Loading ...