Annons

Ett arbete med höga kostnader

Hässleholm • Publicerad 3 augusti 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Anders Nählstedt
Anders Nählstedt

Branden i Åbuamossen utanför Hästveda var en av de värsta som någonsin drabbat kommunen. Släckningsarbetet pågick i sammanlagt åtta dagar, från den 23 april till den 30 april. Utifrån förutsättningarna, med den kraftiga vinden och extrem torka, är räddningstjänsten nöjda med att branden inte blev mer omfattande.

– Den kunde blivit många gånger värre. Nu var det ju tyvärr en gård som brann ner och skogsägare som drabbades, men det kunde blivit mycket värre. Det är mycket svårt att släcka skogsbränder i sånt väder, säger Anders Nählstedt, räddningschef i Hässleholms kommun.

Annons

En gård – med boningshus och uthus – och ytterligare ett uthus brann ner under de hemska aprildagarna. Med det i bakhuvudet är Anders Nählstedt tydlig med att de inte kan vara helt nöjda med räddningsarbetet. Huruvida husen faktiskt skulle kunna räddas är dock oklart. En utredning av räddningstjänstens arbete pågår för närvarande, och först i höst kommer man få svar på om de kunde agerat annorlunda eller inte.

– Den kommer visa om vi över huvud taget hade en chans.

Flera boende som Norra Skåne pratat med väljer att lyfta fram böndernas hjälp med att begränsa området, genom att tömma vatten längs vägarna, och att helikoptrarna snabbt var på plats som avgörande. Räddningschefen lyfter även fram räddningstjänstens arbete och invånarnas hjälp med lokalkännedom som viktiga för att branden inte spred sig över ett större område än de 100-200 hektaren.

– Ingen vet hur stor den kunde blivit om den hoppat över begränsningslinjerna. Den kunde blivit gigantisk.

Även om det finns faktorer som gjorde att branden begränsades finns det också saker och ting som räddningstjänsten inte kunde påverka.

– Det är klart att om det inte varit sån vind hade det inte blivit en så stor brand. Det var negativt med full storm.

Det användes fem helikoptrar för att vattenbomba, samtidigt som upp till 14 gödseltunnor kördes runt för att hålla begränsningslinjerna intakta. Efteråt samlades långt över en mil brandslang in från skogarna, där de tagit vatten från sjöar och tömt dammar. Som mest arbetade över 100 personer samtidigt för att släcka bränderna.

Personalkostnader på fyra miljoner kronor har hitintills inkommit till kommunen. Då har bland annat inte hemvärn och helikoptrar – som är kostnadsfria för kommunen – och bekostas av staten räknats in.

– När man räknar in allting landar vi nog på sju, åtta miljoner – utan den nedbrunna egendomen.

Kommunen har en självrisk på 1,9 miljoner kronor och resten av kostnaderna kommer de att eftersöka av myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Annons

– Skogsbränder är kostsamma, konstaterar Anders Nählstedt.

I förra veckan inkom ett larm om en ny potentiell brand i Åbuamossen. Då visade det sig som tur var bara handla om rök från torvbrytningen.

Men att fler skogsbränder kommer att komma är säkert. Det är bara en fråga om när.

– Det räcker att det åskar och att blixten slår ner så kan en skogsbrand starta.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons