Slarv gav sen cancerdiagnos

KRISTIANSTAD

En kvinna som sökte läkare med misstankar om att ett par knutor på ryggen kunde vara cancer fick diagnosen hudcancer fördröjd i ett halvår, trots att både hon själv och hennes dotter upprepade gånger tagit kontakt med vården.

Kvinnan fick en remiss för finnålspunktion av knutorna, men provmaterialet blev otillräckligt och nya remisser behövde skrivas.
Läkaren gick dock på semester och slutade så småningom sitt jobb. Patientens dotter ringde då vårdcentralen, varpå en telefontid bokades. Ingen ringde upp. Dottern ringde igen och fick en ny telefontid, men inte heller denna gång ringde någon upp. Först efter fjärde löftet agerade en läkare och en biopsi visade en hudmetastas.

Nu har vårdcentralen gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Händelsen har medfört en allvarlig vårdskada.

Dagens fråga

Har du tagit fram vinterskorna?

Loading ... Loading ...