Annons

Medeltidens lössläppta präster tar plats på Sommarakademien

Hässleholm • Publicerad 5 augusti 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Under medeltiden hade människor en annan uppfattning om kärlek. ”Hoppet och tron, när livet är slut, kan vi tryggt låta fara. Kärleken, som är störst av allt, upphör aldrig.”

För den moderna människan kan detta låta mycket fint. Men för skribenten och biskopen Anders Sunesen handlade detta inte om romantisk kärlek mellan två människor, utan om kärleken till Gud.

Annons

Kulturpedagogen Sara Williamsson på Skånes hembygdsförening, berättade under måndagseftermiddagen på Sommarakademien i Vittsjö, om denna man som fram till sin död kämpade för att präster skulle leva i celibat.

– Många har nog bilden av kyrkan på medeltiden som väldigt välorganiserad och med tydliga ramar, säger Sara Williamsson.

Men att få prästerna att vara avhållsamma var inte så lätt som han hade velat. Biskopen skrev ofta till påven och frågade om råd om hur han skulle handskas med dem.

– Det var en massa maktspel på den tiden. Men på grund av hur historien ofta förenklas så är det lätt att tro allt gick i en tydlig riktning.

Anders Ödman har varit med och arrangerat Sommarakademien sen starten. I år är han även med och pratar om skånskt herrgårdsliv.

– Vi började för 32 år sedan för vi tyckte att vi skulle hitta på något kul för Vittsjö, förklarar han.

För deras besökare är det mycket viktigt att Sommarakademien hålls varje år.

– Gruppen här vill väldigt gärna att vi ska anordna detta, annars blir de ledsna, och vi vill ju förstås också köra vidare.

Eventet väcker stort intresse från alla möjliga håll och kanter.

– Vi har årligen dragit en buss med människor och haft deltagare från Mellansverige till Holland.

Annons

Sara Williamsson historia om biskopens envisa strid är detaljrik och allt annat än enkel. Med den vill hon uppmärksamma nyanserna i historien som ofta överses för simpelhetens skull.

– Jag tror vi kommit långt ifrån idén om det mörka medeltiden. Men genom att fortsätta berätta sådana här historier kan man presentera en ny bild hos människor.

bild 1/2
Sara Williamsson. Foto: Felicia Bexell
Sara Williamsson berättar om biskopen Anders Sunesen som, till skillnad från många andra präster under 1200-talet i Skåne, sägs ha levt i celibat livet ut.  Foto: Felicia Bexell
Sara Williamsson. Foto: Felicia Bexell
Sara Williamsson berättar om biskopen Anders Sunesen som, till skillnad från många andra präster under 1200-talet i Skåne, sägs ha levt i celibat livet ut.  Foto: Felicia Bexell
Felicia BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons