Jaakko Manninen
Jaakko Manninen
Steve ’N’ Seagulls gör två stopp i Skåne i augusti. PRESSBILD

Kryddar med olika genrer

Kultur och nöje Det började med uppladdningar av egna tolkningar av hårdrocksklassiker på YouTube, vilka spreds och blev virala.
Nu har det finska rock- och countrybandet Steve ’N’ Seagulls över 80 miljoner visningar på en av sina covers och turnerar världen över.

— Man kan säga att vi helt enkelt bara började av misstag, skrattar bandets vokalist Remmel, eller Tomi Tajakka som är hans riktiga namn.
Femmannabandet skapades 2010 som ett sidoprojekt medan de fortfarande spelade i andra band. De kommer alla från olika delar av Finland men träffades när de i 20-årsåldern började studera i staden Jyväskylä. Vissa av dem gick andra utbildningar än musik men de höll alla på med musik på något sätt.
— Eftersom det är en så liten stad så träffade man och lärde känna alla som spelar. Tanken var bara att bandet skulle existera i ett par månader. Vi förväntade inte oss att det skulle växa så mycket, berättar Tomi Tajakka.

Sommaren 2014 började Steve ’N’ Seagulls göra videor för att deras finska bokningsagent skulle boka spelningar åt dem. Vad som endast skulle vara PR-material blev istället i en viral succé.
Låtarna som de publicerade på YouTube var ”The Trooper” av Iron Maiden, ”Holy Diver” av DIO och ”Thunderstruck” av AC/DC. Den sistnämda covern har idag snart 86 miljoner visningar på YouTube och har lett till att de kallas ett av Finlands YouTube-fenomen.
— Vi förväntade oss inte detta. Nu har vi spelat i kanske 30 länderna och turnerat i Europa, Nordamerika och Sydamerika. Inför 2020 har vi höga förhoppningar om att eventuellt få spela i Australien också, säger Tomi Tajakka.

Med en blandning av flera olika genrer i deras musik, beskriver Tomi Tajakka själv deras genre som en blandning av bluegrassrock och folkmusik.
— Andra har beskrivit oss som new bluegrass och i Frankrike har de kallat oss progressiv bluegrass, vilket är ganska kul. Det är nog för att de menar att vi har vågat testa nya saker, säger Tomi Tajakka.
Han berättar att de har inspirerats av band som de lyssnade på när de var yngre under 90-talet. I början spelade de mer elektroniskt och västerncountry men deras nuvarande stil utvecklades efter att de började spela mer akustiska instrument. Efter hand testade de att lägga till bland annat dragspel, keyboard och mandolin.
— VI har inslag av olika genrer genom att blanda bluegrass, metal och country. Detta sätt att blanda genrer är ju inte något som vi har uppfunnit själva men jag tror nog vi har kryddat på ett eget sätt.

I de flesta av Steve ’N’ Seagulls musikvideor finns en lättsamhet och enligt Tomi Tajakka handlar det om att ha kul.
— Musiken tar vi väldigt seriöst. Vi lägger ner väldigt mycket energi på det men allt annat runt musiken kan vara kul. När vi spelar covers så vill vi visa respekt för sången men också ha kul med musiken, säger sångaren.
— Det handlar inte i första hand om humor men vi har inslag av det för att det är bra att ha lite kul. Det känns bra att se ett leende på folks läppar när de hör vår musik.

Steve ’N’ Seagulls består av bandmedlemmarna Remmel, Herman, Hiltunen, Pukki och Puikkonen, vilket är scennamnen som de använder.
— De kommer från att vi spenderar mycket tid i turnébussen och har skämtat mycket om varandra, förklarar Tomi Tajakka och vill att bandmedlemmarnas riktiga namn förblir hemliga.
— Smeknamnen är på skoj men det känns också bra att hålla något hemligt. Vissa döljer sina ansikten och vi döljer våra namn.
Bandnamnet i sig var en idé som flickvännen till banjo-spelaren Herman kom på. Eftersom de alla älskar skådespelaren Steven Seagal och hans filmer, bestämde de sig för att ta det humoristiska namnet.

Rock- och countrybandet har ungefär 130 spelningar per år och har 60 spelningar kvar för resten av året. I veckan gör de skånska stopp på Grotterock vid Tykarpsgrottan i Hässleholm på torsdag och på Kulturbolaget i Malmö på lördag.
— Det är kul att spela i Sverige. Vi har bra minnen från spelningar där. Vi hoppas framförallt att folk kommer ha kul och att vi kommer ha kul på scenen. Det viktigaste är att folk mår bra när de hör vår musik, säger Tomi Tajakka.

Dagens fråga

Längtar du efter våren?

Loading ... Loading ...