Ylva Johansson. Foto:TT

Levande rollspel

Den statliga Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, startades förra året upp i Gävle. Den skulle bli ett ”nav för den kunskap som ska ligga till grund för hur vi förbättrar den svenska arbetsmiljön”, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vid invigningen av myndigheten. Vid invigningen hade analyschefen och kommunikationschefen redan hunnit säga upp sig, den förstnämnda i öppen protest.
Myndigheten har sedan starten varit förföljd av arbetsmiljöproblem. I skrivande stund har sju personer sat upp sig och ytterligare tre tagit tjänstledigt för att prova på andra jobb. Detta av sjutton personer. Ironin i detta är såklart stor.
Myndighetens generaldirektör Nader Ahmadi kritseras bland annat för plumpa och sexistiska skämt på personalens bekostnad. Bland annat ska han kallat en person ”tjockast på myndigheten”. Det är överraskande eftersom Ahmadi tjänstgjort som professor i sociologi, prorektor och ställföreträdande myndighetschef för Högskolan i Gävle och därmed borde ha betydligt bättre ledaregenskaper.
På ett manér som man sett otaliga gånger förut ursäktar han sig med att det rör sig skämt och att han kanske skojat oförsiktigt. Skämt ska vara roliga, Naders kommentarer låter mer som mobbning. Så länge du inte jobbar som kroppsbyggare ska din chef strunta i om du råkar vara ”tjockast på myndigheten”.
Nader har kallats upp för samtal med Ylva Johansson för att svara på kritiken. Trots det har avhoppen fortsatt och skälet är fortfarande arbetsmiljön. Åtgärderna har inte tagit skruv. Trots det vill Johansson inte kommentera fallet vidare. Det är såklart inte hållbart.
Istället för att forska kring vad som skapar en fungerande arbetsplats har Mynaks verksamhet förvandlats till ett skattefinansierat levande rollspel kring motsatsen: hur problem i ledningen kan förpesta en hel organisation så att den inte längre fungerar. Det är ironiskt såvälsom oacceptabelt.

Dagens fråga

Har du tagit fram vinterskorna?

Loading ... Loading ...