GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varning för klimatpassivitet

Debatt I ljuset av ökad kunskap och medvetande om de pågående klimatförändringarna tycks Lars J Erikssons krönika i Norra Skåne 5 augusti (Varning för klimatpaniken) minst sagt otidsenlig och faktaresistent.
Debatt • Publicerad 7 augusti 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Utsläpp från fabrik. Foto: TT
Utsläpp från fabrik. Foto: TT

I ljuset av ökad kunskap och medvetande om de pågående klimatförändringarna tycks Lars J Erikssons krönika i Norra Skåne 5 augusti (Varning för klimatpaniken) minst sagt otidsenlig och faktaresistent. Var har Eriksson varit de senaste åren? Måhända i en filterbubbla med dåligt sällskap. Naturligtvis kan man få framföra sina personliga åsikter i olika fora och hoppas på medhåll men här är det alltså förre chefredaktören för två skånska morgontidningar som ger uttryck för åsikter som står i bjärt kontrast till aktuell kunskap.

Vetenskapen är helt entydig (över 99 % av alla klimatforskare) med att vi människor orsakar den pågående uppvärmningen genom vårt fossildrivna samhälle som orsakar allt ökande koldioxidhalter. Både juni och juli slog globala värmerekord och nu ligger temperaturen 1,2 grader över prefossil era. Det kommer vara omöjligt att stoppa uppvärmningen vid 1,5 grader men det kanske finns en möjlighet att hålla oss under 2-grader om vi upphör helt med att släppa ut koldioxid senast år 2045 och halverar utsläppen innan år 2030. Detta är vetenskapliga fakta och vill man ha en lite mer utförlig och pedagogisk framställning så titta på Klimatkrisen del 1 som finns på SVT Play.

Att utifrån dessa fakta inte reagera och ta ansvar för en snabb och ansvarsfull omställning av vårt samhälle är en oförlåtlig klimatpassivitet. Alla måste istället dra sitt stå till stacken. Det gäller privatpersoner, politiker och företag och inte minst medierna. Naturligtvis måste även journalister och chefredaktörer ta sig an denna uppgift och rapportera sanningsenligt om den pågående och hotande klimatkrisen.

På några punkter verkar Lars J Eriksson erhållit en del relevanta insikter: stoppa byggandet i låglänt havsnära områden, förbättra jordbruket och insikten att flyget med nuvarande teknik inte kan fortsätta om vi ska bli oberoende av fossila bränslen. Andra delar av krönikan ger uttryck för betydligt grundare kunskaper, för att inte kalla det ren mansplaining (killgissning).

Den enda gång Eriksson hänvisar till vetenskapen så är det genom att citera tre svenska forskare i ekonomi vars studie vid närmare genomläsning visar att koldioxidskatt är en effektiv åtgärd och att det är mycket billigare att göra klimatomställningen snabbt på bristande underlag än att vänta och se.

Eriksson målar även en alltför pessimistisk bild om möjligheten att ta oss ur fossilberoendet. Vi står i början av ett gigantiskt teknikskifte. Energi via sol, vind och vatten är redan nu vid nyinstallation billigare än fossil energi och kärnkraft. Fordonsflottan elektrifieras i snabb takt och genom Northvolt i Skellefteå håller Sverige på att bygga upp en helt ny och ledande basindustri. Under 2020 kommer många nya elbilar ut på marknaden till överkomliga priser och vi kan även nästa sommar ta nattåget till kontinenten undervår semester.

Tillsammans kan du, jag, våra folkvalda och företagen tillsammans stoppa den smygande klimatkatastrofen. Genom beteendeförändringar, minskad och smartare konsumtion och i kombination med ny teknik kan det fortfarande finnas en möjlighet att nå 2-gradersmålet. Med det sker inte genom att vi är passiva och skeptiska åskådare utan genom att vi alla aktivt medverkar i denna omställning efter vår förmåga.

Mina bästa klimattips:

* Minska din totala konsumtion av saker (lägg hellre pengarna på klimatneutrala upplevelser) och köp fossilfria och närproducerade varor.-

* Ät mindre kött och mer vegetariskt.

* Åk kollektivt, cykla eller åk elbil.

* Sluta flyga och använd tåg vid långresor.

* Skaffa solceller på ditt hustak och se över din energianvändning samt isolering.

* Börja spara fossilfritt och gynna istället investeringar i förnybar energi. Gör aktiva val med dina pengar.-

* Välj politiker som förstår klimatproblematiken och som vill göra något aktivt för en hållbar omställning av samhället.

* Klimatkompensera för de livsstilsval som du vet genererar koldioxidutsläpp.

* Engagera dig i någon klimataktiv förening eller nätverk och bilda opinion.

* Boka in 27 september som en nationell demonstrationsdag förklimatet.

Lars-Joel Eriksson kommer att svara på texten i fredagens tidning (reds. anm)

Mats Gunnarsson, Vinslöv
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.