Man ska kunna känna sig säker i en taxi. Foto: TT

Din kriminella chaufför

Taxichaufförer som begår brott har fått fortsätta köra med bibehållen legitimation i flera år efter brottet begicks, visar en granskning gjord av Dagens Nyheter. Det gällde även brott som våldtäkt under tjänsteutövningen och rattfylla, där man kan misstänka att passageraren inte var säker i chaufförens bil. Runt 50 av de 100 som kört rattfulla var så påverkade att de utgjorde en avsevärd fara i trafiken. Flera chaufförer har begått sexuella övergrepp mot funktionshindrade som åkt med i taxin och som valdes på grund av att de var lätta offer. I listan på begångna brott fanns också olaga hot, människohandel och vapenbrott: alla brottsrubriceringar som skulle antyda en möjlig fara för medföljande passagerare.
Man kan inte undgå att förbluffas över att ingen tyckt att det var en problem att en person som misstänks för övergrepp fortsätter att vara ensam i sin bil med potentiella offer. Man ska ses som oskyldig till motsatsen bevisats och man kan inte ta ifrån någon försörjningen hur som helst, vilket är anledningen till att det har sett ut så här. Men det har funnits lösningar på, om det nu handlade om ekonomi. Den anklagade kan tas ur tjänst och få ersättning för inkomstbortfallet baserad på snittförtjänst som vederbörande sedan får betala tillbaka om hen fälls för brott eller på något annat sätt visar sig vara permanent olämplig för tjänsten. När det handlar om så grova brott som rattfylleri, våldtäkt eller, i ett fall, mord bör arbetsgivaren ha tagit dem ur tjänst i någon form.
I nuläget drar Transportstyrelsen inte in legitimationen förrän chauffören är dömd för brott i domstol, samt haft möjlighet att överklaga domen, vilket kan ta åratal på grund av inbyggd tröghet i systemet. Det går att hitta en kompromiss mellan att föraren ska ses som oskyldig tills dom har fallit och att hjälpligt skydda passagerare från att vara ensam i en bil med farliga individer som kanske begår fler brott i väntan på rättegång. Några av taxibolagen säger att chaufförerna som begått sexuella övergrepp tagits ur tjänst, vilket i alla fall är en början.

Dagens fråga

Har du tagit fram vinterskorna?

Loading ... Loading ...