Dan Hylander. Foto: Jessica Gow / TT
Mama Dash. Foto: Jörgen Johansson

Kända artister till Äskeberga

kultur och nöje I år är det sjätte gången som en festival arrangeras i den lilla byn Äskeberga utanför Hästveda.
Förutom mer namnkunniga artister lämnas scenen till unga nybörjare som vill prova sina musikaliska vingar.

Premiären ägde rum 2014 och sedan dess har Äskebergafestivalen varit ett stående inslag varje sommar. Idén om en musikfestival ute i den nordskånska naturen kläcktes av Suzanne Bygdö. Hennes man Håkan och diverse vänner var inte sena att hänga på idén. Tack vare bra kontakter lyckades de få ihop ett startfält med artister. Rolling Stones-coverbandet ”Stenen Kryper” var ett av banden som dök upp första året.

Ett par år senare bildades Äskeberga kulturförening vilket innebar att de nu skulle kunna få föreningsstöd från kommunen. Man samverkar även med Studiefrämjandet som ordnat fram unga musiker som gärna ställer sig på festivalens öppna scen.
På lördag den 10 augusti är det dags och klockan 12 öppnar man entrén. Därefter är det för fjärde året i rad dags för ungdomarna att inta scenen. Evenemanget kallas ”Äsch” som står för Äskeberga Song Concept Hästveda.
Syftet är att låta unga musiker från kommunen testa hur det känns att stå på en festivalscen. I år är det fyra band som ställer upp och samtliga bjuder på hårdrock.
Först ut är gruppen Gravity som är ett band som består av högstadielever som spelar covers men vars plan är att börja skriva egna låtar.
Därefter kommer gruppen Blackbirds som hör hemma i Klippan och gruppen L.O.O.M. från Hässleholm.
L.O.O.M beskriver sin musik som ”alternative metal” och har som sitt största mål att släppa sin första platta.
Sist ut är tre ungdomar i femtonårsåldern från Ryd i Småland och som kallar sig Bombwalk.
– Vi spelar snabb hårdrock influerad av bland annat Accept och Saxon, berättar de.
Fram emot sena eftermiddagen är det dags för de mer etablerade artisterna. Dan Hylander kommer med sin grupp kallad Dan Hylander Trio.
Att man lyckats få Dan Hylander att komma till lilla Äskeberga är något som Håkan Bygdö är stolt över. Han turnerar annars både med sitt gamla Raj Montana Band och Py Bäckman & band.
Nicke Borg som stod på scen på Äskebergafestivalen förra året återkommer även i år. Nicke Borg är sångare i rockbandet Backyard Babies men har under senare år satsat på soloprojektet Homeland. Han var bland annat med i Melodifestivalen 2011.
Andra band som är klara för festivalen är Mama Dash, Mays Hounds och Caballo con Leche.
Förhoppningen är nu att vädergudarna är på gott humör under lördagen.
På den här festivalen är det nämligen helt okej att ta med sig mat och dryck när man slår sig ner på en picknickfilt framför scenen.

Dagens fråga

Längtar du efter våren?

Loading ... Loading ...