Annons

Fullt blås på folkhögskolan

Glimåkra På folkhögskolan spelar den här veckan 46 deltagare musik för glatta livet under blockflöjtsdagarna. På söndag väntar en stor konsert som avslutning på evenemanget.
Östra Göinge • Publicerad 9 augusti 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För fjärde året i rad anordnar Annie Lönnberg och tre andra blockflöjtister ett musikspelande läger under fem dagar.

– Vi ville samla blockflöjtister och folk som drömmer om att jobba med musik på ett ställe, säger Annie Lönngren.

Annons

Årets läger drog igång under onsdagen och håller på fram till söndag då det blir en stor konsert i Glimåkra Kyrka.

Annie Lönngren berättar att deltagarna fått välja mellan två kurser, ensemblekursen eller solokursen beroende på vilken nivå och vilken ambition man har.

I år har lägret totalt 46 deltagare som alla delar intresset för instrumentet. Annie Lönngren berättar att hon jobbar som blockflöjtist och blockflöjtslärare. På torsdagsförmiddagen höll hon i ett pass för nio duktiga blockflöjtspelande deltagare som övade in den kända filmmusiken ”Heart of courage”.

Annie Lönngren berättar att åldersspannet på besökarna är väldigt stort.

– Jag vet inte exakt hur gammal den äldsta är i år men förra året hade vi deltagare som var allt från 12 till 83. Det är en väldig styrka att kunna mötas över generationer och spela musik tillsammans, säger Annie Lönngren.

Många av deltagarna är personer som har varit med på blockflöjtsdagarna tidigare år. Många kommer från Skåne men Annie Lönngren berättar att det även kommer folk från Stockholm, Danmark och Norge.

Blockflöjtsdagarna innebär att deltagarna får fokusera helt på musiken. Dagarna börjar klockan nio på morgonen och är fyllda med både musikspelande och aktiviteter. Annie Lönngren berättar att hon tillsammans med sina kollegor i musikerkollektivet Bastard Barock ska hålla en mindre föreställning för deltagarna för att sprida inspiration.

Efter att dagarna är slut runt klockan 18 lämnas alla salar på folkhögskolan öppna för att deltagarna på eget initiativ ska kunna spela och träna med sina vänner och kursdeltagare.

– Vi vill att fokuset ska ligga på musiken, inte bara på oss ledare, säger Annie Lönngren.

bild 1/3
Annie Lönngren
För fjärde året i rad anordnas blockflöjtsdagar på Glimåkra folkhögskola. På söndag blir det konsert i Glimåkra kyrka. FOTO: Jacob Ruderstam
Annie Lönngren.
Annie Lönngren
För fjärde året i rad anordnas blockflöjtsdagar på Glimåkra folkhögskola. På söndag blir det konsert i Glimåkra kyrka. FOTO: Jacob Ruderstam
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons