Annons

Han bytte matsalen mot scenen

Kultur och Nöje Fullspäckat år för 16-årige Bishara. Nu gästar han Malmöfestivalen.
Publicerad 10 augusti 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Bishara har lämnat hemmet i Linköping och gästat såväl Allsång på Skansen som Lotta på Liseberg i sommar. Nu turnerar han med Rix FM-festivalen och uppträder i Malmö i kväll. Foto: Naina Helén Jåma/TT
Bishara har lämnat hemmet i Linköping och gästat såväl Allsång på Skansen som Lotta på Liseberg i sommar. Nu turnerar han med Rix FM-festivalen och uppträder i Malmö i kväll. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Det låter nästan som en saga när Bishara berättar om sin musikaliska resa. För bara ett år sedan satt han med några kompisar i skolan och sjöng på en låt. En bit bort satt musikläraren Markus Johansson som reagerade på den skönsjungande eleven med en talang som han inte såg varje dag.

– Markus kom fram till mig och sa ”Bishara, du måste sjunga i matsalen”. Men jag sa nej direkt, varför skulle jag sjunga i matsalen? Jag kunde väl inte sjunga?, berättar Bishara. Men efter ett par dagar svängde han och lovade att göra ett framträdande.

Annons

– Jag tänkte väl mest skit samma, vad kan hända? Så jag sjöng. Och efter att jag hade sjungit klart och alla applåderade tänkte jag oj, de tycker att jag sjunger bra! Jag har liksom inte förstått det innan. Jag har alltid sjungit i duschen och hemma, men det är ingen som har reagerat på det direkt.

Framträdandet i matsalen filmades av Bisharas kompis och lades upp på nätet.

– Jag fick jättebra respons på det så jag spelade in en cover på Sias ”Chandelier” och lade upp klippet på min Instagram innan jag stack och tränade fotboll. När jag kom hem igen hade över fyratusen tittat på klippet, säger Bishara.

Nog var hans talang uppenbar för många. Så även för Laila Bagge och Benjamin Ingrosso som tog honom under sina vingar. Rätt som det var så var Bishara nämligen en av artisterna som tävlade i Melodifestivalen där han slutade som tvåa i finalen med låten ”On my own”, som har över åtta miljoner streams på Spotify.

– Det är helt galet, helt sjukt. Allt har varit över förväntan verkligen. Jag vet inte hur jag har kommit hit faktiskt, det har gått så snabbt, skrattar Bishara.

– Och jag är väldigt tacksam. Men det är lite så jag är, jag försöker alltid att tänka positivt. Jag hade blivit glad om det så hade varit åtta stycken som hade lyssnat på min låt och inte åtta miljoner.

Hur lyckas du alltid tänka positivt?

– Jag är spontan och bryr mig väldigt lite om vad folk tycker och tänker om mig. Jag är väldigt avslappnad och försöker leva i nuet, då blir allt mer positivt.

Vad är det viktigaste som du bär med dig från din medverkan i Melodifestivalen?

– Det var första gången som jag stod på en scen när jag var med där så jag har väl lärt mig att hantera stress och nervositet. Jag brukar vara nervös innan jag går ut på en scen, sedan släpper det. Det kan hjälpa lite om jag går in i min bubbla redan innan jag möter publiken. Jag har ju inget val, jag måste ut på scenen så då är det lika bra att köra på!

Annons

Får han blicka framåt hoppas Bishara på att komma igång med att skriva låtar och framförallt att hitta och utveckla sin egen stil.

– De låtar som jag har gjort nu har ju andra skrivit och är kanske inte är min stil egentligen, inte till hundra procent i alla fall om jag ska vara ärlig. Jag är mer inne på rap och r’n’b och skulle gärna vilja göra några mer upptempolåtar.

Om jag intervjuar dig om tio år igen, vad tror du att du har att berätta för mig då?

– Oj, det är ju så lång tid! Men okej, jag hoppas att jag berättar om min egna turné som jag gör i hela världen med låtar som jag själv har skrivit. Då har jag hittat min stil!

I kväll ansluter sig Bishara till Rix FM-festivalen som är ute på en omfattande Sverigeturné och gör ett stopp på Malmöfestivalen.

– Det är jättekul att turnera, jag har ju aldrig turnerat heller så allt det här är nytt för mig. Det är skitkul att få möjligheten att träffa andra artister också. Och publiken! Alla i publiken är helt underbara.

Vad är det gulligaste något fan har gjort för dig hittills?

– Det finns många fina saker faktiskt. Men nu när jag var med i Lotta på Liseberg och gick runt i publiken så var det en yngre tjej som stack ett kuvert i min hand.

Vad innehöll det?

– Hon hade skrivit olika grejer på en lapp och så var det även ett foto på henne och ett armband till mig. Det var väldigt gulligt!

Fakta:

Bishara live

• Bishara ser du på Stortorget ikväll när Rix FM-festivalen gästar Malmöfestivalen.

• Konserten startar klockan 18.00 och pågår till 20.00.

• De andra artisterna som framträder är Darin, Norlie & KKV, Martin Jensen, Mohombi, Leia, Lisa Ajax, Estraden och Paul Rey.

• Konserten syntolkas och teckenspråktolkas.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons