Man mår bra när det luktar gott

Doft var den mest betydelsefulla faktorn för att dämpa stressreaktioner, enligt ett experiment utfört av Johan Lundström, docent i neuropsykologi vid Karolinska institutet. Deltagarna placerades i olika miljöer med hjälp av virtual reality-teknik. I de fall då de fick känna en ”naturdoft” dämpades stressen.
Parfymentusiaster är inte det minsta förvånade av den här informationen och det finns en anledning till att doftljus säljer bra fast de oftast är giftiga. Doftens positiva verkan diskuterades redan av de gamla grekiska filosoferna.
Människan är ett av de djur som har allra bäst luktsinne och får ut allra mest information av dofter. Endast hunddjur brukar göra bättre ifrån sig. Det är därför inte så konstigt att en lugnande doft minskar stress. Lundström berättar att luttrade labbtekniker kan identifiera vilken sjukdom en patient har bara genom att lukta på blodprovet.
Förmodligen är anledningen till att vi känner oss så besvärade av cigarettrök numera inte hälsoskäl så mycket som att vi vant oss av vid den obehagliga doften. Lika gott som en nytänd cigarett smakar för rökaren, lika illa luktar andrahandsröken för dem runtomkring.
Kunskapen skulle kunna användas för att göra det offentliga rummet mer trivsamt eller för att göra vistelser på sjukhus och vårdinstitutioner drägligare. Kanske skulle patienternas oro kunna dämpas med doften av nybakat bröd eller kanelbulle istället för desinfektionsmedel.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du tagit fram vinterskorna?

Loading ... Loading ...