Annons

Vill utveckla från sidlinjen

Osby För två år sedan flyttade Johanna Bergman från storstan till Osby. På de två åren har hon hunnit vara med i bland annat projektet klubb Sonya och den nya fotbollssatsningen på Ekbackeskolan.
Osby • Publicerad 10 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Johanna Bergman från Småland hamnade efter en tids studier utomlands i Malmö.

Annons

Johnna Bergman berättar att hon aldrig spelat fotboll själv utan kallar sig själv skämtsamt för en ”teoretiker”. I LDB Malmö jobbade hon med storstjärnor som Marta, Caroline Seger och Therese Sjögran. Hon har även genom ”projekt 97” varit med och utvecklat bland andra Zecira Musovic som var med och tog VM-brons med Sverige.

Året innan Johanna bosatte sig i Osby hade hon tillsammans med Niclas Blomqvist, före detta fystränare i Vittsjö GIK, haft möten om att tillsammans skapa ett arbetssätt med fokus på att utveckla spelare utifrån modellen som Johanna tidigare arbetat med i bland annat Malmö. Dialogen startades tidigt med Ekbackeskolan och pågick under cirka ett års tid.

För några veckor sedan skrevs ett avtal mellan Osby kommun och B Innovation AB som drivs av Johanna Bergman och Niclas Blomqvist. Ett stort fokus är att undvika selekteringen av talanger.

Hur är skillnaden mellan att arbeta med stora VM-stjärnor och att arbeta med talanger i Osby?

Annons

Förutom att arbeta med fotbollsskolan har Johanna även arbetat med projektet klubb Sonya. Tillsammans med Henrica Lorentzon från IFK Osby har projektet som syfte att engagera unga tjejer i föreningslivet. Projektet har tidigare varit nominerat till årets leaderprojekt som Hola Lake Immeln till slut vann. Precis innan Johanna Bergman gick på semester blev projektet även nominerad till en Ullbagge för sitt arbete med nyanländas delaktighet i landsbygdsutvecklingen.

Efter att projekttiden är över i december ät tanken att klubb Sonya ska övergå i fältarbete för att bevara de relationer som skapats. Dialoger förs även med kommunen för att försöka skapa ett projekt tillsammans med klubb Sonya, inspirerat av ”Yallatrappan” i Malmö. Johanna Bergman berättar att hon själv inte kommer att vara anställd i projektet men att engagemanget fortfarande kommer att finnas kvar. Fokuset för Johanna kommer framöver att vara på samarbetet med Ekbackeskolan och utvecklingen av idrottsgymnasiet.

bild 1/3
Johanna Bergman
Johanna Bergman
Johanna Bergman har bott i Osby i två år och har arbetat flitigt med olika projekt, bland annat klubb Sonya. foto: jacob Ruderstam
Johanna Bergman
Johanna Bergman
Fakta:

Projektledare

Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons