Annons

Pojkdrömmen blev sann

Hässleholm • Publicerad 11 augusti 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För Modelljärnvägsföreningen och Swebrick är Lego och modelltåg ingen lek. Med sina detaljerade och inlevelsefulla minivärldar, verklighetstrogna som påhittade, visar de att det inte finns några gränser för vad som kan byggas.

– Det är lite av ett detektivarbete, men med hjälp av Hässleholms arkiv och ritningar, samt frågor som vi ställer till äldre människor lyckas vi pussla ihop en trovärdig modell, berättar Sven Svensson som är med i föreningen.

Annons

Förutom bilar och figurer och själva järnvägen så görs allting för hand. Ett träd tar fem timmar att göra, och nu har de cirka 5000 träd.

Deras mål är att skapa hela Hässleholms kommun så som det såg ut på 60-talet.

– Stan har förändrats mycket sen dess, speciellt centrum där det byggts om mycket.

Ordförande Christer Ceasar har varit med sen föreningen grundades. Modelljärnvägen är redan imponerande i storlek, men ännu finns det kvar att göra innan de är i mål.

– Det är mycket som inte är klart ännu. Vi har räknat ut att vi ska vara klara till 2056, säger han.

Till lördagens visning lockades både stora och små.

– Det kommer både vuxna och barn. Många tittar på tekniken. Men damerna lägger ofta märke till sånt som herrarna inte gör, som människor och figurer, säger Christer Ceasar.

Under lördagen drog de så mycket som 1500 personer.

Ännu fler barn lockas också till de Legobyggen som visas upp i ett annat rum i samma lokal. Swebrick är här och visar vad som kan göras med den populära danska uppfinningen.

– Vi har 27 utställare här idag som bygger allt ifrån tåg, brandstationer, nöjesfält och mera, berättar Oscar Rydhé, arrangör och utställare.

Annons

Han har byggt med Lego på det här sättet under sju års tid.

– Jag byggde mycket när jag var liten, så intresset har väl växt ifrån det.

För Oscar Rydhé är det en hobby som han finner avslappnande. För andra som tycker att det är kul att bygga med Lego vill han uppmuntra till att tänja på gränserna.

– Våga bygga eget! När man köper sånt Legobygge med instruktioner prova istället att ändra om, och testa att bygga något annat med det. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Även om modelljärnvägen inte tillåter så mycket egen fantasi med sin precisa avbilning så medger Christer Ceasar att barndomen har haft en påverkan på hans intresse.

– Det är lite av en pojkdröm som blir verklig. När jag var liten så drömde jag om en stor modelljärnväg. Men man kunde möjligen bara få en liten järnväg för det var vad föräldrarna hade råd med, berättar han.

bild 1/7
Under lördagen kom det totalt 1500 besökare till visningen av modelljärnvägen och legobyggen. Foto: Felicia Bexell
Legoentusiasten Oscar Rydhé. foto: Felicia Bexell/arkiv
Modelljärnvägsföreningen planerar både legoutställning och en ny kafeteria. Foto: Helén Fingalsson/Arkiv
Medlemmarna kommunicerar med varandra med öronsnäckor för att hålla koll så att allting gåt rätt till. Foto: Felicia Bexell
Här har de skapat en miljö på hösten. Vinterlandskap är också under konstruktion. Foto: Felicia Bexell
Tittar man noga så kan man hitta historier som berättas genom uppställda scenarion med figurer. Foto: Felicia Bexell
Hässleholm har förändrats mycket sen 60-talet, speciellt i centrum. Foto: Felicia Bexell
Under lördagen kom det totalt 1500 besökare till visningen av modelljärnvägen och legobyggen. Foto: Felicia Bexell
Legoentusiasten Oscar Rydhé. foto: Felicia Bexell/arkiv
Felicia BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons