Annons

Vävutställning debuterade

Osby En månghövdad besökarskara lät sig väl underhållas när Osby hembygdsförening bjöd in till fest på söndagen.
Osby • Publicerad 11 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Osby hembygdsförenings traditionella sommarfest lockade i vanlig ordning många besökare när arrangemanget gick av stapeln på söndagseftermiddagen.

Hantverksmarknad, samtliga samlingar öppna, tipspromenad, lotteri och underhållning med familjen Wrambjer i alla ära, men kanske var det mest lyckade inslaget föreningen Osby Vävstugas utställning ovanpå jordkällaren.

Annons

Osby Vävstuga bildades redan 1981, men det här är första gången de ställer ut på Enebacken. Carina Karlsson från föreningen berättar att det från början var medlemmen Barbro Johannesson som kontaktade Osby hembygdsförening och frågade om hon inte kunde få ställa ut sina mattor.

– Då undrade de varför vi inte tar med oss ”alla” våra saker. Erbjudandet kom hastigt och lustigt, men vi nappade och det är jätteroligt, säger hon.

Samtliga 21 medlemmar har bidragit med prylar till utställningen.

– Här finns alla möjliga tekniker; gubbaväv, plädar och så vidare, säger Carina Karlsson.

Barbro Johannesson bidrar i sin tur med en lite speciell teknik; hon väver nämligen sniljor. I korthet innehåller tekniken fyra steg: Vävning, klippning, snurrning och vävning igen.

– Dubbelt jobb, säger Barbro med ett skratt och berättar vidare att hon använder en elvisp i samband med snurrningen.

Även tältet med hantverkare var välbesökt under söndagen. Två av hantverkarna på plats var figursågaren Eirin Walthersson och Inger Nilsson med sina träsmycken. Den förstnämnde hade bland annat med sig en Hans och Greta-skulptur med lampor som var alldeles färsk.

– Den blev färdig i förrgår, säger han och visar att det till och med finns en liten lampa i ugnen.

Besökarna på festen, som för övrigt förärades med en utmärkt väderlek, deltog även flitigt i tipspromenaden, kikade på samlingarna och drack kaffe under tiden familjen Wrambjer från Tyringe underhöll.

Sammantaget var hembygdsföreningens ordförande Lars-Åke Ljungdahl nöjd med dagen.

Annons

– Antalet besökare är ungefär som det brukar och det är många kända ansikten, konstaterar han.

bild 1/5
Eirin Walthersson och Inger Nilsson delade bord på hantverksmarknaden. I förgrunden syns den förstnämndes senaste skapelse; ett Hans och Greta-motiv med lampor. Foto: Magnus Wahlström
Barbro Johannesson väver sniljor, en lite ovanlig vävteknik. Foto: Magnus Wahlström
Direkt från Tyringe: Familjen Wrambjer stod för underhållningen på Enebacken. Foto: Magnus Wahlström
Göran och Karin Fransson var två av många som deltog i tipspromenaden som anordnades i anslutning till hembygdsfesten. Foto: Magnus Wahlström
Hantverksmarknaden drog till sig många nyfikna besökare. Foto: Magnus Wahlström
Eirin Walthersson och Inger Nilsson delade bord på hantverksmarknaden. I förgrunden syns den förstnämndes senaste skapelse; ett Hans och Greta-motiv med lampor. Foto: Magnus Wahlström
Barbro Johannesson väver sniljor, en lite ovanlig vävteknik. Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons