Djur och människor måste kunna samexistera

Malmö kommun har fått in ett förslag om att kommunjägarna ska skjuta bort fiskmåsar, eftersom deras höga ljud upplevs som störande.
Efter ett antal år i måstäta bostadsområden vet jag att de kan vara skrikiga om natten. Det är därför jag blivit expert på apotekens öronproppssortiment. Det finns andra lösningar på problemen med nattliga störningar än bössan.
När människor och djur möts i det offentliga rummet förväntas djuren flytta på sig. Ibland är djur skadliga för hälsan och måste tas bort, som till exempel råttor. Men ett högt naturligt läte är tveksamt som anledning till avlivning.
Jag är inte ensam om att tycka att det var fel beslut att skjuta en av Malmös svanhannar, så att honan tvingades överge äggen. Svanen ska ha varit aggressiv mot människor som kommit för nära. Djur måste också ha lov att skydda sina ungar och folk kunde ha försökt hålla ett rimligt avstånd istället. Inte sällan handlar sammandrabbningar mellan människor och djur om att människor inte längre förstår djurs naturliga beteende. Att människor inte kan förhålla sig på ett rimligt sätt till djur bör inte ge frikort att döda det.
Kan vi verkligen ställa krav på att djur aldrig någonsin ska få störa oss, när vi är så duktiga på att förstöra deras naturliga miljöer? Visst kan vi skjuta bort alla måsar och svanar och döda alla bin så vi slipper vifta bort dem från saftglaset. Men hur rolig blir en sådan värld?
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du tagit fram vinterskorna?

Loading ... Loading ...