Annons

I natt är årets stjärnfallstätaste

Publicerad 12 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Varje år i augusti månad passerar jorden i sin omloppsbana resterna av kometen Swift Turtle. Resterna, eller meteorregnet vi kallar för Perseiderna, uppenbarar sig som stjärnfall på natthimlen.

Ett par, eller ibland några, stjärnfall går att se varje natt. Men under perioden jorden passerar Perseiderna går det att skåda många fler än vad det gör resten av året.

Annons

Det tar flera veckor för jorden att passera meteorregne och natthimlen kläs av fler fallande ljus än vanligt samtliga av dessa veckor. Men under natten till tisdag är chanserna att få se stjärnfallen som allra störst. Då når ljusspektaklet sin kulmen och Sveriges stjärnfallstätaste natt infaller.

Stjärnfallen kan ses utan teleskop eller andra instrument. Just nu pekar den aktuella väderprognosen för Skåne mot en molnfri himmel, och därmed en bra natt för stjärnskådning.

Men om du vill vara helt säker på att du ska lyckas med nattens stjärnskådning ger tidskriften Populär Astronomi följande tips:

Stirra inte dig blind på månen. Ska du se meteorregnet behöver du behålla ditt mörkerseende. Du ser fler stjärnfall om du istället sätter dig i så kallad månskugga, och kikar på himlens mörkaste delar.

Ta dig till en mörk plats där du känner dig säker. Lägg dig i gräset eller en solstol och titta uppåt.

Stanna uppe länge. Meteorregnet ser du som bäst runt klockan 02, när stjärnbilden Perseus ligger högst på himlen.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons