Annons

Ingen skillnad på HBTQ-stöd

Hässleholm • Publicerad 12 augusti 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Under måndagen rapporterade Norra Skåne att det på Skånes jourer råder begränsat stöd till våldsutsatta hbtq-personer i nära relationer.

Lotta Otterdahl på Frida kvinnojour uttalade sig inte själv i nämnda artikel, men fick sitt namn förväxlat och förekommer därför felaktigt i texten.

Annons

Nu menar hon att det är själva våldet som är grunden till problemet, inte den sexuella läggningen. Hon känner inte igen sig i att HBTQ-personer ska ha svårt att få stöd.

– Vi gör ingen som helst affär av sexuell läggning och har haft HBTQ-personer hos oss förr. Det är människor med samma sorts känslor och samma sorts problem. Du mår lika dåligt även om det skulle vara någon av samma kön som misshandlar, säger hon.

Hon tillägger att de har personal på plats som gått utbildning anpassat för stöd till våldsutsatta hbtq-personer.

– Vi arbetar dock inte annorlunda utan utgår alltid från individen.

I måndagens artikel stod det att jouren tagit emot en homosexuell man – en uppgift som Lotta Otterdahl tillbakavisar.

– Vi har haft flera hbtq-personer hos oss och har tagit emot en man tidigare, som inte var homosexuell.

Frida kvinnojour har kollektiv och skyddslägenheter i Hässleholm där människor som sökt stöd för våldsutsatthet placeras.

– Förutom kvinnor tar vi emot män, par och hbtq-personer. För oss är det ingen skillnad.

I kommunen finns även Akillesjouren, som riktar sig till män som utsätts för våld i nära relationer.

– Det är otroligt skamfyllt och ses inte som ett problem i dagens samhälle, säger Pascal Hartorp, som är föreningens ordförande.

Annons

Jouren, som funnits i drygt ett halvår, riktar sig inte bara till män i heterorelationer. Även hbtq-personer som identifierar sig som män är välkomna att söka stöd. Ledordet är familjefrid.

– Vi vill gärna samarbeta med kvinnojourer för att nå ut till fler personer. Om fler personer tar steget och hör av sig till oss tror jag att vi kan rädda liv.

Under hösten har jouren flera föredrag inplanerade, på bland annat skolor och föreningar som rör HBTQ-frågor.

– Vi vill berätta om det som händer i samhället. Då visar vi också att att vi finns och att det går bra att ringa till oss.

Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons