Rasistiskt dåd vid moské i Norge

Under lördagen öppnade en ensam man eld i en moské i Baerum utanför Oslo. Som tur var blev det inget blodbad. Dels var det lite folk i moskén, dels blev terroristen snabbt övermannad av en modig äldre moskébesökare. Gärningsmannen är en norsk medborgare med norsk bakgrund säger polisen. Senare hittade polisen en död kvinna i terroristens bostad, en kvinna som har en familjekoppling till mannen.
Några timmar innan dådet ska den 20-årige mannen ha lagt ut ett meddelande på internet där han hyllar terroristdådet i Christchurch på Nya Zeeland där 49 personer dödades i en moské i våras.
Den norske terroristen var beväpnad med hagelgevär och pistoler och man kan fråga sig om han kommit åt vapnen på laglig väg eller inte. Enligt polisen ska han ha varit ensam i planeringen och utförandet.
Det är glädjande att norska privatpersoner ställer upp som vakter utanför moskéer nu när firandet av eid al-adha inleds. Det är sorgligt att det ska behövas, men ändå bra att norrmännen står upp för religionsfrihet.
Hur många gånger ska det här hända? Hur många moskéer ska angripas och hur många människor ska behöva dö för att vissa unga män har förvridna tankar om religion och ras? Tyvärr kommer attackerna att fortsätta så länge de indirekt sanktioneras av högt uppsatta politiker. Politiker har ett ansvar när de använder en hård retorik och demoniserar religioner och grupper av människor. Vissa människor är lätt påverkade och tar åt sig, finns det dessutom lätt åtkomst till vapen är det stor risk att de går från ord till handling.
Det är dags att inse att ord i förlängningen kan döda. Det som vissa hårdföra politiker, inga namn nämnda, skriver på internet får betydelse för att respekten för andra människor och deras religion urholkas. Religioner kan i sig vara problematiska men religionsfriheten är viktig att värna i länder som vill vara öppna och demokratiska. De eventuella problemen får bekämpas inom de demokratiska systemen.

Dagens fråga

Har du tagit fram vinterskorna?

Loading ... Loading ...