Säkerhetstjänsten varnar för mer terror

Terrorhotet från högerextrema miljöer betecknades som förhöjt av den norska säkerhetstjänsten PST redan innan den norska moskéskytten gjorde sitt försök. En av de individer som det varnades för var den nu åtalade. Det är vanligt att en person som begår den här typen av dåd är känd av polisen. I samråd med Oslopolisen bestämde man sig för att inte göra något åt varningen, eftersom ingenting antydde att det pågick terrorplanering.
Även på folkhögskolan där 21-åringen gick slog elever larm om att han uttryckte hat mot kvinnor och minoriteter och beskrev en snabb radikalisering.
Chefen för PST, Hans Sverre Sjøvold, menar att de observerat en allmänt ökad aktivitet i högerextrema kretsar och alltså haft internt förhöjt beredskap på terror från höger. De har valt att gå ut med det för att visa att finns en medvetenhet om problemet.
Likt Anders Behring Breivik valde den anklagade att låta sig fotograferas av pressen i rättssalen. Likt denne log han mot fotograferna. Den här gången finns inget ”manifest”, men den anklagade har deklarerat i högerextrema internetfora att han ser sig som utvald av skytten som begick terrordådet på Nya Zeeland och att ”Valhall väntade”. Nästan alla som begår den här typen av dåd har vädrat sina intentioner på internet. Förhoppningsvis får polisen mer resurser till cyberspaning på högerextrema och främlingsfientliga miljöer.

Dagens fråga

Har du tagit fram vinterskorna?

Loading ... Loading ...