Annons

Vittne såg misstänkt bil

MARKARYD Redan en timme efter att Gert-Inge Bertinsson senast sågs i livet försökte Jerker Lavin, vd för Vittsjöåkeriet Lavins Åkeri, förgäves få polisen att rycka ut och stoppa en falskskyltad ljusbrun Volvo, av samma typ som den misstänkt mördade mannen körde. – Man tänker att kanske hade det blivit på något annat vis om polisen hade kommit ut, säger Jerker Lavin.
Hässleholm • Publicerad 12 augusti 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Under söndagen gjordes en teknisk undersökning av området i Hannabad, sydväst om Markaryd, där kroppen efter vad som tros vara den försvunne Gert-Inge Bertinsson hittades i lördags kväll. Polisen utreder händelsen som mord och hans anhöriga har blivit underrättade. Foto: TT
Under söndagen gjordes en teknisk undersökning av området i Hannabad, sydväst om Markaryd, där kroppen efter vad som tros vara den försvunne Gert-Inge Bertinsson hittades i lördags kväll. Polisen utreder händelsen som mord och hans anhöriga har blivit underrättade. Foto: TT

Vid 17.20-tiden onsdagen den 31 juli, alltså en knapp halvtimme efter den senast kända iakttagelsen av Gert-Inge Bertinsson, blev en kvinnlig bilist som stannat utmed Ulvarydsvägen vid Rasta i Markaryd för att ta en paus vittne till en besynnerlig scen.

I en utlandsregistrerad bil framför henne, parkerad mot färdriktningen, satt två personer och väntade. En dryg kvart senare såg hon en man i uppskattningsvis 60-årsåldern vid bilen.

Annons

– Jag hörde hur han pratade väldigt häftigt och uppjagat, berättar hon.

Den äldre mannen fick de två i bilen att fara ut och snabbt börja lasta över grejer från sin bil till en Volvo-SUV, som matchar beskrivningen av Gert-Inge Bertinssons bil som ännu inte återfunnits.

Att både mannen och hans bil saknades visste hon inte då, men trions uppträdande fick henne att ana oråd.

– Jag sökte på Volvons registreringsnummer och fick fram att det tillhörde en lastbil som ägdes av Jerker Lavin, så jag ringde honom. Medan jag gjorde det blev de klara med lastningen mellan bilarna och körde iväg, berättar kvinnan.

När Jerker Lavin fick samtalet om att hans stulna plåtar satt på en ljusbrun Volvo-SUV var han nästan framme i Markaryd så bara ett par minuter efter att bilen avvikit anlände han till Rasta.

– Jag förstod ju att Volvon var stulen så jag ringde 112, berättar Jerker Lavin

Hans förhoppning var att polisen skulle skicka patruller för att försöka stoppa den falskskyltade bilen, men svaret han fick var att ärendet inte var brådskande. Istället uppmanades han att ringa 114 14.

När han gjorde det hamnade han i telefonkö och ilsknade till.

– Då ringde jag tillbaka till 112, krävde att få bli kopplad till en polis och förklarade att ”ni kan ta dem om ni är snabba”. När de inte ville skicka någon patrull blev jag rent ut sagt förbannad, säger Jerker Lavin.

Först på lördagen, dagen efter att polisen inlett en förundersökning om misstänkt människorov med anledning av Gert-Inge Bertinssons försvinnande kontaktades han av polisen. Som undrade varför han inte hade gjort någon anmälan.

Annons

Om det var Gert-Inge Bertinssons saknade Volvo den kvinnliga bilisten såg är inte klarlagt, först trodde hon att det var en XC60 men sedd bakifrån har hon svårt att skilja mellan den modellen och XC90:n som Bertinsson körde.

– Dagen efter fick jag reda på att han hade försvunnit. Min första tanke var att det var hans bil jag såg, säger hon.

Både hon och Jerker Lavin har berättat allt de vet för polisen, men de är samtidigt besvikna på att polisen inte agerade direkt.

– Det hade kanske inte förhindrat det som hänt, men jag känner att om polisen lyssnat hade man kanske kunnat få tag på bilen ganska fort, säger kvinnan.

– Det är så sorgligt alltihop. Ingen visste då att det var så allvarligt, men man tänker att kanske hade det blivit på något annat vis om polisen hade kommit ut, säger Jerker Lavin.

Polisens presstalesperson Robert Loeffel vill inte kommentera uppgifterna om den falskskyltade Volvon utan konstaterar bara att Kronobergspolisens grova brotts-grupp arbetar intensivt med utredningen, som rubriceras som ett mord.

– Vi har en mängd olika uppgifter i förundersökningen som vi jobbar utifrån och behandlar, sedan kommenterar vi inte de olika uppgifter som finns inne hos oss, säger han.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons