Mildred Hilleskog var en stor profil i sin hembygd. Hon blev 95 år gammal. FOTO: JÖRGEN AHLSTRÖM

En god ambassadör för hembygden är död

Mildred Hilleskog, Knislinge, har avlidit i en ålder av 95 år.

Mildred hade ett mycket varmt hjärta och visade stort engagemang för att muntra upp och stötta. Vid besök hade hon ofta med mat, nybakta kakor eller en liten gåva. Trots detta fanns det tid över för omsorg om maken Herve, sina barn, barnbarn, barnbarnsbarn och övrig släkt.

Hon hade en positiv människosyn och såg oftast det goda i sina medmänniskor. Det finns otaliga bevis på hennes goda hjärta, trofasthet och vänskap genom åren.
Mildred har även startat upp många välgörenhetsprojekt, anordnat loppmarknader, basarer och insamlingar. Rädda Barnen var en förening som hon ägnade mycket tid och engagemang kring.
Trots vissa krämpor var hon aktiv upp i hög ålder och till sinnet ungdomlig och pigg. Hon tyckte om att ta initiativ och planera med ständigt nya projekt långt upp på ålderns höst. Hon påbörjade exempelvis en datakurs och sjöng i kyrkans gospelkör. Hon bevisade att man kan se framåt trots att man uppnått 90 år.

På slutet av 50-talet tog hon initiativ till att starta upp Östra Göinges första lekskola. När simhallen i Knislinge togs i bruk på 60-talet så medverkade hon till att det även startades upp utbildning och nybörjarkurser i simning för vuxna.
Mildred anlitades ofta att korrekturläsa texter åt andra. Hon hade tät kontakt med Gustav Fridolin (Miljöpartiet), vid ett tillfälle kontaktade han henne för att de tillsammans skulle skriva en artikel kring äldrefrågor.
Mildred var med och startade lyrikklubb Poema i Östra Göinge och framträdde ibland med diktläsning, teater- och sånguppträdanden. Hon spelade piano och gitarr.

Diktsamlingsdebut kom sent i livet. På hennes 80-årsdag gavs första häftet ut och senare ytterligare två samlingar med sammanlagt 150 dikter. Ett par av dem tonsatte hon.
Mildred var en god ambassadör för sin hembygd och höll sig alltid à jour med aktuella händelser. Detta kom till stor nytta då hon under 30 år arbetade som lokalredaktör för Kristianstadsbladet.
Hon delade gärna med sig av gamla tiders vardagsliv och traditioner. Tillsammans åkte damerna ”Lill och Mill” runt på äldreboenden och i hembygdsföreningar och föreläste om detta.
Sedan ungdomen var hon en flitig korsordslösare och startade därför en korsordscirkel i Knislinge.

Genom åren har hon mött många intressanta människor, som tidigare president Georg H W Bush med fru, som besökte Wanås slott 1993, där värden greve Wachtmeister bodde.
När Mildred och Herve stod och viftade med en amerikansk flagga, blev de oväntat inbjudna att träffa sällskapet och ta emot hans presidentnål och en puss på kinden.
När Mildred var 90 år bevistade hon för första gång en rockkonsert med Thomas Di Leva. Det blev ett magiskt möte där Mildred och Di Leva hade ett förtroligt samtalade om livets gåtor.

På ålderns höst skickade hon in ett antal medborgarförslag för att förbättra servicen för kommunens äldre. Ett av förslagen var önskemål om fria bussresor för pensionärer över 70 år, vilket resulterade i 4 545 namnunderskrifter och fick uppmärksamhet i pressen. Hon lämnade även förslag om en Fixar-Malte-tjänst för att möjliggöra att de äldre kan bo kvar hemma. Denna tjänst inrättades och fungerar bra.
Mildred var alltid driftig. Hon var med och startade en insamling till en hjärtstartare, denna finns numera centralt placerad. Hon såg till att det anordnades utbildning i hjärt-lungräddning.

Mildred har kämpat ivrigt för god samhällsservice, som central placering av biblioteket när det blev tal om att flytta verksamheten. Hon har varit med i olika arbetsgrupper som referensperson kring planeringen av Knislinge vårdcentrals nya äldrevårdsavdelning. Även inom pensionärsföreningen har hon fört de äldres talan.
Mildred har under åren uppmärksammats i olika media, tidningar och teve. Hon nominerades bland annat till Årets Göing.
Detta är bara ett axplock av vad Mildred upplevt under sitt långa liv

Hon var även duktig på att sy och sticka barnkläder. Hon var klassmormor i sina barnbarns klasser och ordnade mycket trevligt för klassen.
Släkten var mycket viktig för Mildred och hon tyckte om att organisera olika bilutflykter, ”Lillaskogsrallyn”, där hon satt ihop tävlingar och frågesporter för att roa släkten.
Själv var hon duktig att klura ut frågorna på olika kunskapstävlingar och vann bland annat resor till Paris och London.
Mildred tyckte om att knäcka nötter och gåtor och tycktes ha bra svar på allt.