Annons

Arbetslöshet ska minska via projekt

Osby • Publicerad 14 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

En motion från allianspartierna har lett till att Osby kommun tagit fram en handlingsplan för att arbetslösheten i kommunen ska sjunka.

– I den ges lite olika förslag på områden vi ska titta vidare på för att få ett bättre och mer effektivt arbete, få mer folk i arbete, få en bättre integration och en lyckad kompetensförsörjning, säger Emma Frostensson, verksamhetsutvecklare i Osby kommun, och den som under hösten kommer leda utredningen kring projektet.

Annons

Genom handlingsplanen har styrgrupper tillsatts medan en politisk strategi för att få bukt med arbetslösheten ska tas fram.

Hösten kommer att innebära utredningar och insamlande av information för en ökad sysselsättning. En strategi ska sedan beslutas i kommunfullmäktige. Genom det nya projektet ska kommunen, arbetsförmedlingen, näringslivet och den ideella sektorn samarbeta på ett bättre vis.

– Vi jobbar med samma mål – att folk ska få ett arbete. Vi ska kunna erbjuda kvalitativt och effektivt stöd för att människor ska nå ett arbete. Då kan vi behöva förändra en del eller samordna resurser för att få ut mer än vad vi får i dag. Det handlar också om att inte bara se arbetslöshetsproblematiken utan även kompetensförsörjningsbehovet, och att de kan vara lösningen på varandras problem.

I projektet har kommunen inspirerats av Växjö kommun som i dag arbetar på ett liknande vis.

Förutsättningarna för ett arbetsgivar- och arbetssökarcentrum kommer att utredas.

Huruvida det i sådana fall bli fysiska centrum är dock oklart.

– Vi är inte så långt än och vet inte var det landar. Jag vill försöka gå in så förutsättningslöst som möjligt och lyssnar på mina kollegor. Sen kan jag ha vissa tankar men jag har inte bestämt mig vad det ska landa i. Utan jag vill lyfta in och bearbeta info och utifrån det göra en rimlighetsbedömning om vad som är rimligt för Osby kommun.

Arbetslösa kommuninvånare kommer märka av effekten av den nya strategin först efter årsskiftet.

– Vår ambition är att strategin är klar till hösten och då beslutas i kommunfullmäktige. De har ju sitt sista möte i år den 9 december. När det gäller det mer konkreta, att få till ett projekt, är vår ambition att vi i februari-mars ska komma igång i någon form. Kanske med ett pilotprojekt för att dra igång det och testa. Exakt vad vi kommer göra då – om det blir allting direkt eller bara en liten del – kan jag inte uttala mig om i dag.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons