I september månad skulle Folke Ljung ha fyllt 81 år. Foto: Mats Wilhelmsson

Folke Ljung är död

Som tidigare meddelats har Folke Ljung, grundare av Trästället i Skyrup, avlidit i en ålder av 80 år.

Folke Ljung föddes 1938 och växte upp i Västra Torup.
Redan som 15-åring började han att jobba och då på Bergendahls i Hässleholm. Där körde han ut varor och städade trappor.
Folke Ljung har varit en affärsman hela sitt liv. Han startade sin verksamhet för drygt 50 år sedan tillsammans med sin hustru Helena.
De började med produkter från en egen slöjdverkstad och startade efter hand till och med en smedja.

Rörelsen växte allt mer och i början av 70-talet flyttade hela familjen till Skyrup.
Under alla år var Folke Ljung synonymt med Trästället där han gärna välkomnade busslaster med kunder.
2011 tog döttrarna över verksamheten. Men det betydde ingalunda att Folke Ljung la sig på sofflocket. Han fanns kvar som en stadig klippa och någon fick ju hålla ställningarna när döttrarna behövde vara lediga.
I en tidigare intervju i Norra Skåne berättade Folke Ljung en historia som kunde fått hans yrkesliv att kanske ta en annan vändning.

1969 satt han nämligen tillsammans med Ingvar Kamprad i matsalen på Ikea i Älmhult.
Förslaget var då att Folke Ljung skulle ta hand om sortimentet för husgeråd och inredning. Men på grund av alla resor tackade han nej.
Folke Ljung var en handlingskraftig man med starka åsikter och som ofta sa precis det han tyckte. Han levde efter mottot ”Det finns bara en väg och det är framåt”. Och gör man misstag så ska man erkänna det. Därefter kan man gå vidare.
I tidigare intervjuer har han beskrivit sig som en man med ett stort självförtroende och någon som alltid ser möjligheterna.

”Det är bättre att misslyckas än att inte göra något alls” är ett annat motto som Folke Ljung har hållit sig till. Liksom rådet att vad som än händer så ska man tro på sig själv.
På frågan om vad som är meningen med livet har Folke Ljung varit tydlig med att det är att göra sig själv och sin familj lycklig.
– Familjen är det viktigaste som finns, det är familjen som bär och det är också kärnan i samhället, har Folke sagt i en intervju.

Han har också påpekat att han inte varit rädd för döden utan att han ser det som en vila.
Han sörjs närmast av hustrun Helena, barnen Johan, Alexandra, Sofia och Magdalena samt barnbarn.