Väderallvarsrapporten

Intresset för väder är stort. Ändå vet vi ganska lite om det och vad som avgör att det blir ett visst väder. Meteorologen och klimatprofessorn Michael Tjernström talar intressant om både väder och klimat i sitt sommarprogram.

Alla har hört talas om klimatförändringarna men många är nog osäkra på vad exakt som orsakar dem. Utsläpp, visst: men vilken process är det? Vi kan inte alla vara fysiker, så Tjernströms förklaring på vad som orsakar global uppvärmning och vad som får växthuseffekten, en egentligen normal process, att skena är fördömligt enkel. Han berättar också varför den rekordvarma sommaren 2018 hade varit en omöjlighet för något decennium sedan, men nu är möjlig på sannolikhetsspektrumet. Han lägger också fram den intressanta hypotesen att det kanske aldrig mer blir någon istid, eftersom klimatet inte styrs av normala fluktueringar längre utan av mänskligt beteende, vilket ger en annan typ av skiftningar.

Han påpekar att vi får vänja oss vid den uppvärmning som redan skett, eftersom det inte finns några sätt att reversera den, även om vi magiskt kan få bort alla utsläpp. Det är ett problem att vi i media skriver om klimatförändringarna som om 1.5 grader i slutlig uppvärmning är en möjlighet. Det handlar sannolikt om 3-4 grader om vi har tur.

Det är en samhällskris snarare än en klimatkris vi befinner oss i, enligt Tjernström. Det handlar om global politisk vilja som saknas. Den framtidstro han beskriver under sin barndom, där man var stolt över sin bil, bensinen var billig och soptippen aldrig för full för nytt engångsskräp verkar som han konstaterar korkad nu. Förmodligen kommer bristen på politisk vilja att agera snabbt nu verka lika korkad i framtiden.

Han frågar sig om Greta Thunberg bjudits in att tala överallt för att man har tänkt sig att det är harmlöst. Det får det att se ut som om man bryr sig, samtidigt som en sextonåring egentligen inte kan påverka. Tyvärr är teorin inte osannolik. Han påpekar att Greta Thunberg själv säger att det inte har hänt något, utan mest varit fina ord.
Om makthavare bjudit in Thunberg som en symbolhandling har de i och för sig nog gjort en missbedömning. Om inte annat är Greta Thunberg tydlig med att hon inte tycker att något görs åt saken. De valde fel sextonåring för tomma politiska gester.

Det är välkommet att han trycker på att FN:s klimatpanel IPCC:s rapport inte är ett debattforum, utan en samling klimatvetenskapliga rapporter. Att klimatskeptiker inte ”kommer till tals” där beror på att de inte får studier publicerade i vetenskapliga tidskrifter eller granskade av forskarkollegor, dels för att de sällan är forskare och dels för att de har fel. Som Tjernström säger: att förneka att människan ligger bakom klimatförändringarna är som att försöka förneka fysikens lagar.

Han menar dock att man inte ska känna skam, även om man måste flyga eller köra bil. Det är en bra poäng att det stor skillnad på att vara en medveten konsument och resenär och på att bära hela klimatskulden på sina axlar, vilket blir bra tungt.

Dagens fråga

Har du börjat planera för sommarsemestern?

Loading ... Loading ...