Hässleholm

Stal gravlykta från kyrkogård

Hässleholm
Hässleholm VANKIVA En polisanmälan om stöld och brott mot griftefriden har upprättats.

En polisanmälan om stöld och brott mot griftefriden har upprättats. Mellan lördag och måndag ska någon ha stulit gravdekorationer, däribland en gravlykta, från Vankiva kyrkogård.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Rötterna sprängs med vatten

Med hjälp av 98 grader varmt vatten bekämpas rötterna till ett hot mot biologisk mångfald i Hörlingeån.
Foto: Sharon Wong
Hässleholm
Bjärnum Växten är ståtlig och vacker men kväver all annan växtlighet. Länsstyrelsen testar nu en ny metod för att rensa bort den EU-listade invasiva arten gul skunkkalla.

Längs en lång bit av vattendraget sträcker sig de stora gröna bladen upp och täcker hela området som egentligen ska porla med vatten. Precis i början av Hörlingeån har den gula skunkkallan fått ett perfekt fäste sedan en tidigare markägare hade planterat den vackra växten där.

– Den togs till Sverige från Nordamerika som prydnadsväxt ungefär 1960. Under början av 70-talet förvildade växten och sen har den ökat mer och mer, förklarar naturskyddshandläggaren Cajza Eriksson på Länsstyrelsen Skånes naturskyddsenhet.

Varje gul skunkkalla har 4-5 klubbliknande fröställningar med upp mot 1200 frön som kan spridas snabbt.
Foto: Sharon Wong

Hon berättar hur den invasiva gula skunkkallan sprids ohämmat med upp mot 1200 frön i varje planta. Växten får stora blad som kan bli upp till både en meter bred och hög, vilket täcker solljuset för andra arter. De kan även bli över 80 år gamla och är därför ett hot mot den biologiska mångfalden.

– Den tar framförallt över i våtmarker som oftast är värdefulla för växtlighet, säger Cajza Eriksson.

I växtens hemområden i Nordamerika är den däremot oftast inte lika aggressiva eftersom de regleras av både annat klimat och naturliga hot.

Cajza Eriksson, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, visar hur rötterna kan växa ut igen om växten avlägsnas slarvigt.
Foto: Sharon Wong

EU-listad art

2016 hamnade den gula skunkkallan på EU:s lista av invasiva främmande arter och enligt lag ska arten därför bekämpas i hela unionen. Enligt förordningen är alla markägare, oavsett om det är myndigheter, kommuner eller privata, skyldiga att ta bort och hindra dess spridning.

– För enskilda markägare kan det ju bli stora kostnader, säger Cajza Eriksson.

Därför ska sex länsstyrelser, inklusive Länsstyrelsen Skåne, tillsammans försöka testa en ny metod att angripa växten, vilket de sedan ska söka EU-bidrag om resultatet är lyckat.

Bekämpa från rötterna

– Vi brukar annars gräva bort dem men i Skåne är det väldigt stenigt och roten sitter 20 till 30 centimeter ner, förklarar Cajza Eriksson och menar att om den nya metoden fungerar kommer det kunna bli ett komplement till grävandet.

Den nya metoden kombinerar värme och tryck för att få växten att falla ihop. Kokande vatten överförs genom ett spjut som trycks ner i rötterna så att de både bränns av de höga temperaturerna men också sprängs av trycket.

Under torsdagen var Länsstyrelsen Skåne på plats vid Hörlingeån för att testa denna metod på de gula skunkkallorna för första gången. Anledningen till att just denna plats valdes för att testa effekter är på grund av platsens lättillgänglighet.

– Jag fick i uppdrag att inventera alla plantor och har gått längs hela ån och räknat, berättar Cajza Eriksson.

Totalt hittade hon ungefär 6000 skunkkallor i Hörlingeån varav hälften var större plantor. Enligt Cajza Erikssons egna rapport finns det totalt ungefär 27000 plantor spridda på 20 områden i Skåne.

Efter bekämpningen vid Hörlingeån kommer Länsstyrelsen redan dagen efter påbörja ett test i Ängelholm.
Foto: Sharon Wong

Nygammal metod

Arbetet utförs av fastighetsskötselsföretaget Lilla Kloster från Klippan, som bland annat använder dessa ”heatweed”-maskiner. Grundaren bakom dessa maskiner för ogräsbekämpning är norska agronomen och växtforskaren Johan Rud, som också är på plats för att se projektstarten.

– Det är egentligen en metod som funnits väldigt länge men det har varit svårt att till exempel hålla temperaturen, säger Johan Rud, som även undervisar och forskar om invasiva arter internationellt.

Han berättar att det bara är vatten och att även hans mormor brukade hälla varmt vatten över ogräs och såg att de dog.

— Invasiva arter kan även förstöra elkablar och tränga sig in i avloppssystem, säger växtforskaren Johan Rud, som är grundaren bakom maskinerna för den nya metoden.
Foto: Sharon Wong

Flera uppföljningar

Cajza Eriksson förklarar att de utöver den nya hetvattenmetoden även kommer gräva upp skunkkallor en sträcka för att sedan kunna jämföra vilken metod som är mest effektiv.

– Vi kollar de närmsta veckor om plantor dött, och uppföljning kommer nästa vår för att se så det inte kommer upp igen, säger Cajza Eriksson.

– Det kan vara så att de lägger sig i dvala och sen komma upp igen och det finns frön som ska behandlas i efterhand.

Just detta projekt är specialiserat på den gula skunkkallan men enligt Cajza Eriksson trivs invasiva växter ofta i störda marker. Därför kommer de även behöva hålla koll på andra invasiva växter som kan växa upp här i ån efter att de har grävt och marken blir sårbar.

FAKTA

Gul skunkkalla

Skunkkalla är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

Arten har avsiktligt införts från Nordamerika som prydnadsväxt.

Den har 30 till 150 cm avlånga, blanka blad med korta skaft i rosetter från jordstammen. Den blommar vanligtvis i maj med gula blommor och kan bli över 80 år gammal.

Skunkkalla kan hittas i våtmarker, exempelvis alkärr, diken och sumpmark och längs med vattendrag. För nävarande förekommer den främst i södra delarna av landet.

Om du hittar gul skunkkalla i naturen kan du rapportera in det till Artportalen via www.invasivaarter.nu.

Källa: Naturvårdsverket

FAKTA

Eu-förordningen om invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter är växter, djur, svampar och mikroorganismer som flyttats till en ny miljö där de sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen.

Enligt lag är alla skyldiga att bekämpa dessa arter. Det är förbjudet att bland annat importera, sälja, odla, transportera eller hålla levande.

Sedan 2018 finns det även kompletterande svenska regler. Bland annat kan ansvariga myndigheter få tillgång till privat mark för att utföra bekämpningsåtgärder.

Invasiva främmande växter som redan finns i Sverige är: Gudaträd, gul skunkkalla, jättebalsamin, jätteloka, sidenört, smal vattenpest och tromsöloka.

Källa: Naturvårdsverket

Hässleholm

Biltjuv i Vinslöv greps i Hässleholm

Gärningspersonen misstänks för olovlig förfogande och tillgrepp av fortskaffningsmedel efter att ha stulit en bil i Vinslöv.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hässleholm
Hässleholm På söndagsmorgonen larmades polisen om att en bil blivit stulen på en adress i närheten av Vinslöv.

Det var ägaren själv som ringde polisen och berättade att bilen hade blivit stulen under söndagsmorgonen. Larmet inkom klockan 06:04.

– Ägaren hade en uppfattning om vem som tillgripit bilen, vi larmade ut bilen och sen hittade målsägande själv bilen, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Hund hjälte när villa brann ner till grunden

Räddningstjänsten framför den fullt utvecklade branden i en villa som under fredagskvällen inte gick att rädda i Västra Torup.
Foto: Jens Christian
Hässleholm
Västra Torup Tack vare sin vaksamma hunds skall vaknade ägaren upp och kunde ta sig ut ur den villa som under natten till lördag brann ner till grunden på Idrottsvägen i Västra Torup. Händelsen rubriceras inledningsvis som misstänkt mordbrand och en teknisk undersökning kommer att göras så fort platsen svalnat.

– Mannen fick i sig lite mycket rök och fick föras till sjukhus med ambulans för kontroll, men både han och hunden klarade sig, säger Christian Thulin, yttre befäl vid räddningstjänsten Hässleholm.

Stor uttryckning

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Konsten sätter Sösdala på kartan

Nils Ekwall, Monica Weidling, Ulla Strandberg och Samuel Ek är förväntansfulla inför lördagens vernissage i Sösdala. I bakgrunden syns glasfönstret ’‘Kosmos’‘ av sösdalakonstnären Carl-Einar Andersson.
Foto: Jenny Stjernström
Hässleholm
Sösdala I en tom lokal i byn såg Ulla Strandberg och Samuel Ek potential att väcka liv i Sösdalas konsthjärta. Under lördagen är det vernissage i Sösdala Art & Design Room, och nya utställningar öppnar varje månad.

– Med Sösdala Art & Design Room vill vi belysa det lokala och sätta Sösdala på kartan, det konstaterar Ulla Strandberg som är konstnär och har bott i Sösdala i knappt två år, medan förberedelserna inför lördagens vernissage är i full gång. Tillsammans med Samuel Ek som är född i Sösdala har hon drivit Sösdala Art & Design Room sedan invigningen i april, som trots pandemi och mindre folkmassor blev en succé.

– Vi tänkte att det måste finnas ett förståndigt sätt att samla folk på. Tack vare de stora fönsterna kunde folk titta in utifrån, berättar Samuel Ek som även driver möbelföretaget Sösdala Design. Med Ulla Strandberg är det lätt att bolla idéer till den nya verksamheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Fullt utvecklad brand i villa

Hässleholm
Västra Torup Under fredagskvällen larmades räddningstjänst, polis och ambulans till Idrottsvägen i Västra torup med anledning av en fullt utvecklad brand i en villa.

Larmet inkom 21:57.

– Räddningstjänsten är framme och meddelar att det är kraftig rökutveckling, säger Nina Janowicz, teamledare på SOS Alarm, strax efter klockan 22.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Hässleholm

Nya vanor i nya tider

Erik Sjöstrand, försäljningschef för färska varor hos Ica Maxi i Hässleholm, har precis fyllt kylen med köttfärs.
Foto: Elin Nilsson
Hässleholm
Hässleholm Jäst, köttfärs och toalettpapper. Det behöver hässleholmare för att överleva under coronapandemin.

Erik Sjöstrand arbetar som försäljningschef för färskvaror på Ica Maxi i Hässleholm. Han har märkt av en tydlig förändring i hässleholmarnas matvanor under de senaste månaderna till följd av rådande pandemi.

– Om vi tidigare har legat på ett rak linje i försäljning har den ena halvan gått upp och den andra ner under pandemin, förklarar Erik Sjöstrand.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Semestern brann upp

Bil med stora skador. Bakom den finns vad som återstår av husvagnen: en fyrkant av aska och lite metall.
Polisen misstänker inget brott.
Foto: Privat
Hässleholm
Röke Tre timmar, så länge varade semestern innan Charly Viks nyrenoverade husvagn brann upp.

Rökebon Charly Vik skulle egentligen ha varit på husvagnssemester nu. Allt var förberett, de hade planerat och renoverat sin husvagn hela våren.

– Vi köpte husvagnen för tre månader sedan för att våra vänner sa att de ville ha campingkompisar, berättar Charly Vik.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

”Blir nog ganska spektakulärt”

Den rejäla kranen står utanför stationshuset på Järnvägsgatan.
Foto: Elin Nilsson
Hässleholm
Hässleholm Rejäla lyft är i görningen när arbetet med ombyggnaden av stationen i Hässleholm fortskrider.

Sedan tidigt i våras arbetar Trafikverket med en omfattande ombyggnad av stationen i Hässleholm, ett arbete som knappast undgått varken hässleholmare eller pendlare.

Perronger piffas till, trapphus byts ut och tillgänglighet samt säkerhet för resenärer ska höjas i största allmänhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL