Annons

Tennisklubb utsatt för upprepade brott

Östra Göinge • Publicerad 15 augusti 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Broby Tennisklubb har under en längre tid varit hårt drabbade av skadegörelse. De senaste helgerna har ytterligare två fall anmälts vid föreningens anläggning.

– Det har hållit på till och från hela våren och sommaren. De har haft ett litet tillhåll där nere, ungdomarna, säger Leif Paulsson, ordförande i Broby TK.

Annons

Problemen började redan i höstas då stuprören till klubbstugan revs ner. I våras la föreningen ett nytt tak till klubbstugan och passade då även på att sätta in nya stuprör och takrännor. Bara fem veckor senare var de nya stuprören nerrivna.

Gärningsmännen har ofta hängt på altanen som tillhör klubbstugan.

– Om de inte fördärvar gör det inget, då kan de sitta där, men nu har de klottrat ner och kastat skräp, burkar och cigarettfimpar på altanen. Sen har de rivit ner anslagstavlan som satt inne på väggen på altanen och fördärvat den, säger Leif Paulsson.

Just anslagstavlan revs ner vid den senaste skadegörelsen. Då hängde de även sönder en hängränna och eldade upp en linjeborste.

– Sen slänger de in grejer på tennisbanan. Det är knivar och sönderslagna flaskor.

Totalt rör det sig om fyra-fem tillfällen då föreningen drabbats det senaste året.

För att få bukt med problemet har verksamma i Broby TK rekommenderats att köra och kolla till anläggningen på kvällar. Förbipasserande har även lovat att höra av sig om de ser eller hör något. Anläggningens undanskymda läge har dock gjort att gärningsmännen aldrig ertappats.

– Vi kan inte vara där jämt och ständigt. Det enda vi kan göra är att säga till allmänheten att vara observanta,

Den utbredda, och långvariga, skadegörelsen har även fått föreningen att tänka om vad gäller planerna på att rusta upp anläggningen. Några nya stuprännor lär inte komma upp på den här sidan årsskiftet, och det fortsatta arbetet med att lägga tak är lagt på is även det.

– Då är det bara en risk att de fördärvar mer.

Annons

För en liten, ideell, förening är skadegörelsen även förenat med stora kostnader. Pengar som kunde ha lagts på annat inom klubben.

– Ska du ha ett företag och en yrkesman som gör detta så är det 5 000 – 6 000, det som de har gjort under ett års tid. Det är det lätt.

Enligt Paulsson är Broby TK dock långtifrån ensamma om att vara drabbade. Ordföranden vittnar om att liknande skadegörelse inträffat runt om på allmänna platser i Broby, Sibbhult och Knislinge.

– Det är synd att ungdomar inte har nån annan sysselsättning. Det är nog det som är problemet.

Problemet har nu vuxit till den grad att farhågan för att mer ska vara förstört slår Leif Paulsson varje gång han svänger in på anläggningen.

– Man tänker hela tiden, när man kör in där, på vad de gjort i natt eller sen senast man var här. Så tänker man att det inte ska behöva vara, men tyvärr är det så för tillfället.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons